Μπορεί η αίσθηση καύσου που αφήνει στο στόμα να μην είναι ό,τι πιο ευχάριστο, ωστόσο η καυτερή, κόκκινη πιπεριά ή αλλιώς το τσίλι αποδεικνύεται ιδιαίτερα ωφέλιμη για την καλή υγεία του ανθρώπινου οργανισμού… Τουλάχιστον των Κινέζων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νέα αμερικανο-κινεζική επιστημονική μελέτη, η συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφών και μπαχαρικών, όπως το κάρυ και μπούκοβο, συμβάλει στη μακροζωία, μειώνοντας τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, ενώ ενδυναμώνει τη λειτουργία της καρδιάς.

Ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής αναπληρωτή καθηγητή Λου Τσι της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 500.000 Κινέζους, ηλικίας 30 έως 79 ετών, εξετάζοντας το πόσο συχνά έτρωγαν καυτερά φαγητά.

Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν καυτερά φαγητά τρεις ή περισσότερες φορές την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 14% μικρότερη πιθανότητα πρόωρου θανάτου, συγκριτικά με εκείνους που έτρωγαν καυτερά φαγητά λιγότερο από μία φορά εβδομαδιαίως.

Επίσης, εκείνοι που έδειχναν προτίμηση στα πικάντικα μία έως δύο φορές την εβδομάδα, είχαν 10% μικρότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία, όπως καρκίνο, καρδιά και διαβήτη.

«Σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία κι από άλλους πληθυσμούς, εκτός των Κινέζων για να δούμε αν συμβαίνει κάτι παρόμοιο», δήλωσε ο Τσι, αναφέροντας ότι η μελέτη τους κράτησε επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων πέθαναν περίπου 20.000 άτομα.

H μελέτη δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό British Medical Journal.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ