Μπορεί οι γυναίκες να ζουν περισσότερο από τους άνδρες, αλλά αυτό φαίνεται πως δεν συνέβαινε πάντα. Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα, οι άνδρες ήταν εκείνοι που είχαν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με το ασθενές φύλο.

Αυτό υποστηρίζει νέα, αμερικανική επιστημονική μελέτη, επισημαίνοντας ότι η βασική αιτία των υψηλών ποσοστών θνησιμότητας των ανδρών σε σχέση με εκείνα των γυναικών είναι ότι εκείνοι εμφανίζουν μεγαλύτερη πιθανότητα καρδιαγγειακού θανάτου.

Ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια γεροντολογίας Αϊλίν Κρίμινς του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια μελέτησαν στοιχεία για τις γεννήσεις ανθρώπων μεταξύ 1800-1935 σε 13 ανεπτυγμένες χώρες.

Όπως διαπίστωσαν, αν και διαχρονικά οι θάνατοι και των δύο φύλων εμφανίζουν πτωτική τάση, ωστόσο μετά το 1880 ο ρυθμός μείωσης των θανάτων των 40χρονων γυναικών ήταν έως 70% μεγαλύτερος σε σχέση με των 40χρονων ανδρών. Η τάση αυτή συνεχίστηκε κι έτσι σταδιακά αυξήθηκε το προσδόκιμο ζωής των γυναικών.

«Ενώ το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες θεωρείται σήμερα φυσιολογικό, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα δημογραφικό φαινόμενο, το οποίο έκανε την εμφάνισή του μεταξύ των ανθρώπων στο τέλος του 19ου αιώνα», τονίζουν οι ερευνητές και παραθέτουν το ακόλουθο παράδειγμα:

«Για τους άνδρες και τις γυναίκες που γεννήθηκαν πριν το 1840, τα ποσοστά και η ηλικία θανάτων ήταν περίπου ίδια. Όμως, για όσους γεννήθηκαν μεταξύ 1840-1900 τα ποσοστά θανάτων μεταξύ των ανδρών 50 έως 70 ετών ήταν μιάμιση φορά μεγαλύτερα, συγκριτικά με τα ποσοστά των συνομήλικων γυναικών. Μάλιστα, για όσους γεννήθηκαν μετά το 1900, ο ρυθμός θανάτων ήταν πια διπλάσιος έναντι των γυναικών ίδιας ηλικίας.

Η βασική αιτία για τους πρόωρους θανάτους ανδρών ήταν οι καρδιαγγειακές παθήσεις, καθώς τα εμφράγματα και τα εγκεφαλικά ήταν και είναι ακόμη και σήμερα συχνότερα στο «ισχυρό» φύλο.

Από βιολογικής άποψης, η καρδιά των ανδρών είναι πιο ευάλωτη, κάτι που έγινε ορατό, όταν χάρη στις προόδους της σύγχρονης ιατρικής μετά το τέλος του 19ου αιώνα, άρχισαν να μειώνονται οι θανατηφόρες λοιμώξεις από διάφορα μικρόβια. Επίσης, η σταδιακή βελτίωση της διατροφής φαίνεται πως είχε συγκριτικά πιο θετική επίδραση στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στα «Πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών» (PNAS) των ΗΠΑ.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ