Άκρως ευεργετική κρίνεται η λήψη ασπιρίνη στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους, σύμφωνα με νέα μακρόχρονη διεθνή επιστημονική μελέτη, που υποστηρίζει ότι μια τακτική δόση της φαίνεται να μειώνει σε βάθος χρόνου την εμφάνιση καρκίνου.

Ερευνητές του βρετανικού Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τον καθηγητή κλινικής γενετικής Σερ Τζον Μπερν, πραγματοποίησαν σε 16 χώρες τυχαιοποιημένη ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε 937 άτομα με «σύνδρομο του Λιντς».

Πρόκειται για κληρονομική γενετική διαταραχή, η οποία διαταράσσει τα γονίδια που ανιχνεύουν και διορθώνουν τις βλάβες στο DNA, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να κινδυνεύει περισσότερο με καρκίνο, κυρίως του εντέρου ή της μήτρας.

Όπως διαπιστώθηκε από την έρευνα, η παχυσαρκία υπερδιπλασιάζει τον κίνδυνο για καρκίνο του εντέρου στα άτομα με σύνδρομο Λιντς. Κίνδυνος που μειώνεται σημαντικά με την τακτική λήψη ασπιρίνης.

«Αυτή η διαπίστωση δεν αφορά τελικά μόνο τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση, αλλά τον καθένα με παραπανίσια κιλά», υπογράμμισε ο Δρ. Μπερν.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η παχυσαρκία αυξάνει την πιθανότητα χρόνιας φλεγμονής στον οργανισμό, πράγμα που, με τη σειρά του, αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου.

Στη διάρκεια του πειράματος, οι ασθενείς λάμβαναν είτε δύο ασπιρίνες (600 μιλιγκράμ) κάθε μέρα επί δύο χρόνια, είτε ψευδο-φάρμακο (placebo).

Μετά από δέκα χρόνια, όσοι ήταν παχύσαρκοι, είχαν κατά μέσο όρο 2,75 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο. Όμως όσοι είχαν πάρει ασπιρίνη, είχαν τον ίδιο κίνδυνο για καρκίνο, είτε ήταν παχύσαρκοι, είτε όχι.

«Η προστατευτική αντικαρκινική δράση της ασπιρίνης οφείλεται στο ότι η ασπιρίνη διευκολύνει τον θάνατο των κυττάρων με ελαττώματα στο DNA τους, πράγμα που τα αποτρέπει από το να γίνουν καρκινικά», εξηγεί ο Δρ. Μπερν.

Τόνισε μάλιστα ότι προτού αρχίσει κανείς να παίρνει μόνος του ασπιρίνη καθημερινά, πρέπει προηγουμένως να συμβουλευθεί τον γιατρό του, επειδή, μεταξύ άλλων, η τακτική λήψη ασπιρίνης αυξάνει τον κίνδυνο έλκους και άλλων στομαχικών προβλημάτων.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη μια μεγαλύτερη διεθνή έρευνα-κλινική δοκιμή με 3.000 άτομα από όλο τον κόσμο, για να ελέγξουν τις επιπτώσεις διαφορετικών δόσεων ασπιρίνης στον κίνδυνο καρκίνου μεταξύ των παχύσαρκων.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο ογκολογίας «Journal of Clinical Oncology».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ