Ξεχάστε το βράσιμο του ρυζιού στην κατσαρόλα ή στο γουόκ. Ιρλανδοί επιστήμονες συνιστούν, τώρα, το μαγείρεμά του στην… καφετιέρα φίλτρου!

Ο λόγος;

Το ρύζι συχνά περιέχει υψηλά επίπεδα αρσενικού -δεκαπλάσια σε σχέση με άλλες τροφές-, επειδή η καλλιέργειά του συνήθως γίνεται σε πεδιάδες που πλημμυρίζουν κατ’ επανάληψη. Το αρσενικό υπάρχει σε φυσική μορφή στη γη και, λόγω των πλημμυρών, απελευθερώνεται από τα ορυκτά του εδάφους και τελικά απορροφάται από το φυτό του ρυζιού.

Ως εκ τούτου, το μαγείρεμα σε καφετιέρα με φίλτρο συμβάλλει στην καλύτερη κατακράτηση του μεγαλύτερου μέρους του αρσενικού.

Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Κουίν του Μπέλφαστ, με επικεφαλής τον καθηγητή ‘Αντι Μέχαργκ, οι μανιώδεις καταναλωτές ρυζιού εκτίθενται σε επικίνδυνα επίπεδα αρσενικού. Ο κίνδυνος του αρσενικού είναι μεγαλύτερος για τα παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών, που τρώνε πολύ ρύζι, καθώς ο οργανισμός τους βρίσκεται ακόμη σε φάση ανάπτυξης.

Το αρσενικό αυξάνει τον κίνδυνο για διάφορα προβλήματα υγείας, μεταξύ των οποίων για καρκίνο των πνευμόνων και της ουροδόχου κύστης, καρδιοπάθεια, διαβήτη, αναπτυξιακές και νευρολογικές διαταραχές.

Όμως, το μαγείρεμα σε καφετιέρα με φίλτρο, αφού προηγηθεί καλό πλύσιμο του ρυζιού με νερό σε καφετιέρα με φίλτρο, απομακρύνει το 50% έως 85% του αρσενικού.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «PLoS One».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ