Γνωστή και ως γρίπη του στομάχου ή γαστρική γρίπη, παρόλο που δε σχετίζεται με τη γρίπη, η γαστρεντερίτιδα είναι μια νόσος που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένου τόσο του στομάχου, όσο και του λεπτού εντέρου και προκαλεί διάρροια, εμετό, κοιλιακό άλγος και κράμπες.

Η πλειονότητα των περιπτώσεων γαστρεντερίτιδας σε παιδιά παγκοσμίως οφείλεται στον ροταϊό. Στους ενήλικες, ωστόσο, οι πιο συχνές αιτίες γαστρεντερίτιδας είναι ο νοροϊός και τα καμπυλοβακτήρια.

Η μετάδοση γίνεται κυρίως μέσω της κατανάλωσης ακατάλληλα παρασκευασμένων τροφίμων, μολυσμένων υδάτων ή από την άμεση επαφή με άτομα που νοσούν. Η κύρια θεραπεία είναι η επαρκής ενυδάτωση.

Ωστόσο, σημαντικό ρόλο στην εξαφάνιση της γαστρεντερίτιδας παίζει η διατροφή. Ας δούμε λοιπόν σε ποιες τροφές πρέπει να πείτε «Ναι» και σε ποιες «Όχι».

Τροφές που μπορείτε να καταναλώνετε:

  • Ζυμαρικά
  • Ρύζι
  • Άπαχο κρέας, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα
  • Χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μαγειρεμένο ψάρι
  • Αυγά
  • Μπανάνες
  • Μήλα
  • Καρότα, όχι ωμά, αλλά μαγειρεμένα
  • Δημητριακά χωρίς ζάχαρη
  • Φρυγανισμένο ψωμί
  • Γιαούρτι
  • Τυρί με χαμηλά λιπαρά

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε:

  • Συσκευασμένους χυμούς φρούτων με ζάχαρη
  • Ανθρακούχα ποτά
  • Ενεργειακά ποτά
  • Καφέ
  • Τηγανητές πατάτες
  • Παγωτά
  • Ξηρούς καρπούς
  • Κομπόστες
  • Δημητριακά με ζάχαρη
  • Καραμέλες
  • Σοκολάτα
  • Πικάντικες και αλμυρές τροφές
SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ