Μπορεί τα αλλαντικά –ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι, λουκάνικο- να αποτελούν από τις αγαπημένες τροφές μικρών και μεγάλων, ωστόσο η υπερβολική κατανάλωσή τους συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών. Για παράδειγμα, καρδιαγγειακά νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη, διάφορες μορφές καρκίνου -κυρίως του παχέος εντέρου και του παγκρέατος-, καθώς και πρόωρο θάνατο.

Σε αυτό συνηγορεί η πλειοψηφία των επιστημονικών μελετών, που καταδεικνύει την επικινδυνότητα των αλλαντικών, η οποία κρύβεται στα συστατικά που περιέχουν.

Συγκεκριμένα, το μπέικον, το σαλάμι και το λουκάνικο έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, τα οποία σχετίζονται με διαταραχές του λιπιδαιμικού προφίλ και αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Επίσης, στα περισσότερα αλλαντικά είναι ιδιαίτερα υψηλή η περιεκτικότητα νατρίου. Ως ΕΚ τούτου, η καθημερινή κατανάλωσή τους μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πρόσληψη νατρίου, κάτι που αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου εμφάνισης υπέρτασης, καρδιαγγειακών ασθενειών, νεφρικών παθήσεων και άλλων νόσων.

Τέλος, πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αλλαντικά περιέχουν νιτρώδη και νιτρικά άλατα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως δυνητικά επικίνδυνα, καθώς σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων του πεπτικού συστήματος και με διαταραχές του μεταβολισμού της γλυκόζης και της λειτουργίας των αγγείων.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ