Αν κάποιος σας έκανε λόγο για το «ακρυλαμίδιο», μάλλον θα το προσπερνούσατε ως «άγνωστη λέξη», έτσι δεν είναι; Κι όμως! Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ουσία που βρίσκεται στον καπνό του τσιγάρου, αλλά και σε δεκάδες τρόφιμα, κυρίως αμυλούχα, όπως είναι οι τηγανητές πατάτες, τα πατατάκια, το ψωμί, τα μπισκότα, ακόμη και ο καφές. Είναι άκρως επικίνδυνη, καθώς αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου σε όσους την καταναλώνουν συχνά, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (ΕΑΑΤ).

Σύμφωνα με τη μελέτη της, το ακρυλαμίδιο παράγεται εκ φύσεως στα αμυλούχα τρόφιμα κατά το καθημερινό μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες, αλλά και κατά την βιομηχανική επεξεργασία τους σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας (άνω των 120 βαθμών Κελσίου) και χαμηλής υγρασίας. Ως εκ τούτου, οι τηγανητές πατάτες και οι κροκέτες πατάτας, για παράδειγμα, περιέχουν σε υψηλά επίπεδα την καρκινογόνο ουσία και, μάλιστα, όσο πιο σκούρο είναι το χρώμα τους, τόσο υψηλότερα είναι τα επίπεδά της.

«Τα στοιχεία από μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι το ακρυλαμίδιο είναι γονιδιοτοξικό και καρκινογόνο. Δεδομένου ότι το ακρυλαμίδιο είναι παρόν σε ένα ευρύ φάσμα των καθημερινών τροφίμων, αυτή η ανησυχία για την υγεία των καταναλωτών ισχύει για όλους, αλλά τα παιδιά είναι η πιο εκτεθειμένη ηλικιακή ομάδα με βάση το σωματικό τους βάρος”, τονίζουν οι ερευνητές της Επιτροπής για τις Προσμίξεις στην Τροφική Αλυσίδα της ΕΑΑΤ.

Σε ποιες τροφές «κρύβεται» το ακρυμαλίδιο:

  • Στις έτοιμες προς κατανάλωση τηγανητές πατάτες
  • Στα τσιπς πατάτας και στις προτηγανισμένες τηγανητές πατάτες
  • Στο μαλακό ψωμί
  • Στα δημητριακά
  • Στα μπισκότα
  • Στα κράκερ
  • Στις φρυγανιές
  • Στον καφέ
  • Στις βρεφικές τροφές και στα επεξεργασμένα τρόφιμα για βρέφη και νήπια με ή χωρίς βάση τα δημητριακά.
SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ