Η εμμηνόπαυση σε προχωρημένη ηλικία φαίνεται να συνδέεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης γεροντικής κατάθλιψης σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA – Ψυχιατρική.

Στην έρευνα συμμετείχε διεθνής ομάδα ερευνητών, με επικεφαλής την Ελένη Πετρίδου, καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Άλκηστι Σκαλκίδου, αν. καθηγήτρια Μαιευτικής και Γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα στη Σουηδία και τη Στέλλα Δασκαλοπούλου, επίκουρο καθηγήτρια Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου McGill στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Σύμφωνα με την δημοσίευση, η παρατεταμένη χρονικά έκθεση σε ενδογενή οιστρογόνα που εξαρτάται τόσο από την ηλικία εμμηνόπαυσης όσο και από τη διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου πιθανόν να λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας απέναντι στην εμφάνιση κατάθλιψης στην τρίτη ηλικία.

Δεδομένου ότι οι γυναίκες είναι και οι πιο επιρρεπείς ανάμεσα στα δύο φύλα για εμφάνιση γεροντικής κατάθλιψης, η έρευνα ανοίγει νέους ορίζοντες στην κατανόηση των αιτιών της και δίνει κατευθύνσεις για μελλοντικές θεραπείες. Πιθανόν να ανοίξει δρόμους για τη στενότερη παρακολούθηση των γυναικών που έχουν πρόωρη εμμηνόπαυση ώστε να αποφευχθεί εμφάνιση κατάθλιψης αργότερα, εφόσον η χρήση εξωγενών οιστρογόνων για θεραπεία της κατάθλιψης δεν έχει αποτελέσματα.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ