Σπουδαστές του ΤΕΙ Θεσσαλίας από το Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων και το Τμήμα Μηχανικής Βιοσυστημάτων κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα καινοτόμο οικολογικό επιδόρπιο γιαουρτιού που δίνει λύση στην ολική διαχείριση του τυρογάλακτος, ενώ μειώνει τη χοληστερίνη.

Μάλιστα, για το επίτευγμά τους αυτό, τιμήθηκαν από τον Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων-Ποτών με το τρίτο βραβείο στον 5ο Διαγωνισμό Ecotrophelia 2015.

Οι φοιτητές του Τμήματος Τεχνολογίας Τροφίμων του ΤΕΙ Θεσσαλίας, Χρυσάνθη Μιτσάγγα και Σέργιος Τουχικιάν και η σπουδάστρια του Τμήματος Μηχανικής Βιοσυστημάτων, Φανή Καρκαντά, υπό την καθοδήγηση του επίκουρου καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων και Βιοτεχνολογίας, Ιωάννη Γιαβάση και του αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Γεωπονίας, Κωνσταντίνου Πετρωτού ανέπτυξαν το «TYROYO RAISIN DELIGHT». Ένα πρωτότυπο και καινοτόμο προϊόν γιαουρτιού light 2%, για την παραγωγή του οποίου γίνεται αξιοποίηση του τυρογάλακτος σε ποσοστό 40% της μάζας του, ενώ το υπόλοιπο 60% είναι γάλα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Πετρωτό, το χρησιμοποιούμενο τυρόγαλο προ-συμπυκνώνεται με σύγχρονη τεχνολογία μεμβρανών κατά τέσσερις φορές, με αποτέλεσμα σε κάθε κιλό γιαουρτιού να αντιστοιχούν 1,6 κιλά τυρόγαλο με εμφανή τα οικολογικά αποτελέσματα, αφού ως γνωστόν το τυρόγαλο αποτελεί σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, διεθνώς.

Η ερευνητική ομάδα προχώρησε και ένα βήμα περισσότερο, σύμφωνα με τον ίδιο, και πρόσθεσε στο προϊόν β-γλυκάνες, έναν πολυσακχαρίτη που προκύπτει από τη βρώμη και έχει ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία, αφού χαμηλώνει τη χοληστερόλη και έχει θετικές επιδράσεις και στη σταθεροποίηση του ζαχάρου.

Όπως διευκρινίζει ο κ. Πετρωτός, με αυτόν τον τρόπο το προϊόν απέκτησε επίσημο και κατοχυρωμένο από την EFSA διατροφικό ισχυρισμό ότι «μειώνει τη χοληστερόλη και προστατεύει τον ανθρώπινο οργανισμό από τις καρδιαγγειακές παθήσεις» πράγμα που ενισχύει την ελκυστικότητά του για τον καταναλωτή που ενδιαφέρεται για την υγεία του.

Επιπλέον, στο προϊόν έγινε προσθήκη πολυφαινόλης, ελιάς και μαύρης κορινθιακής σταφίδας ΠΟΠ για περαιτέρω ενίσχυση σε φυσικά αντιοξειδωτικά υψηλής βιοδραστικότητας.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ