Η κολπική μαρμαρυγή είναι η πιο κοινή μορφή αρρυθμίας της καρδιάς, που εμφανίζεται πιο συχνά στους ηλικιωμένους και αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού, καρδιακής ανακοπής και πρόωρου θανάτου.

Αν και προηγούμενες μελέτες τόνιζαν τον κίνδυνο που ελλοχεύει η κατανάλωση καφέ για την εκδήλωση κολπικής μαρμαρυγής, η νέα επιστημονική έρευνα δείχνει ότι ο κίνδυνος αυτός είναι απλά ανύπαρκτος.

Ερευνητές, με επικεφαλής την Σουζάνα Λάρσον του Ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης αξιολόγησαν όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες έρευνες πάνω στη σχέση καφέ-αρρυθμίας, διεξάγοντας τη μεγαλύτερη του είδους της μέχρι σήμερα μελέτη. Κάλυψε συνολικά σχεδόν 250.000 άτομα για μια περίοδο 12 ετών, με τη μέση κατανάλωση καφέ ανά άτομο να είναι τρία φλιτζάνια.

Η μέτρια κατανάλωση καφέ έχει στο παρελθόν συσχετισθεί με μειωμένο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού, αλλά στην περίπτωση της κολπικής μαρμαρυγής έως τώρα η κατάσταση δεν ήταν ξεκάθαρη.

«Οι άνθρωποι που τους αρέσει ο καφές, μπορούν με ασφάλεια να συνεχίσουν να τον πίνουν, τουλάχιστον με μέτρο, χωρίς τον κίνδυνο να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή» δήλωσε η Δρ. Λάρσον. Επεσήμανε πάντως ότι επειδή δεν έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα πολλές μελέτες πάνω στο ζήτημα, καλό θα ήταν να γίνουν κι άλλες στο μέλλον.

Καταλήγοντας, υπογράμμισε ότι δεν είναι δυνατό να αποκλειστεί ότι ο καφές πιθανώς μπορεί να «πυροδοτήσει» άλλες μορφές αρρυθμίας της καρδιάς.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό «BMC Medicine«.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ