Αν τα δόντια σας δεν είναι κατάλευκα, υπεύθυνοι είναι το κάπνισμα αλλά και συγκεκριμένες τροφές που προκαλούν λεκέδες. Οι τροφές που έχουν έντονο χρώμα, περιέχουν χρωματογόνα, δηλαδή χρωματισμένα μόρια που «γατζώνονται» στο οδοντικό σμάλτο. Επίσης όσες τροφές είναι όξινες συμβάλλουν στον χρωματισμό των δοντιών διαβρώνοντας την οδοντική αδαμαντίνη. Ας δούμε αναλυτικά ποιες τροφές ευθύνονται για τους λεκέδες στα δόντια μας.

Το κόκκινο κρασί είναι όξινο και περιέχει χρωματογόνα και τανίνες. Οι τανίνες συμβάλλουν στον χρωματισμό των δοντιών αφού ενισχύουν την ικανότητα των χρωματογόνων να μένουν στο σμάλτο.

Πλούσιο σε τανίνες είναι και το τσάι. Το πράσινο και το λευκό τσάι είναι λιγότερο πιθανό να λεκιάσουν τα δόντια σε σύγκριση με το μαύρο τσάι.

Τα αναψυκτικά που είναι πλούσια σε χρωματογόνα συμβάλλουν στο χρωματισμό των δοντιών. Ακόμα και εκείνα που δεν έχουν έντονο χρώμα, είναι αρκετά όξινα.

Τα πολύ όξινα ενεργειακά ποτά μπορεί να μαλακώσουν το σμάλτο των δοντιών, αφήνοντας έτσι ελεύθερο το πεδίο για τις άλλες τροφές να προκαλέσουν τον χρωματισμό των δοντιών.

Λεκέδες στα δόντια μπορούν να προκαλέσουν τα φρούτα με έντονο χρώμα, όπως τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα σταφύλια, τα ρόδια.

Ορισμένα γλυκίσματα, όπως καραμέλες, τσίχλες, γρανίτες και λιχουδιές με χρωστικές ουσίες μπορούν να αφήσουν χρώμα στα δόντια.



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας