Κακή και επικίνδυνη συνήθεια αποδεικνύεται ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό, καθώς οι περισσότεροι συνηθίζουν να πέφτουν στο κρεβάτι, λίγα λεπτά μετά το βραδινό τους γεύμα.

Όπως έχουν διαπιστώσει παλαιότερες επιστημονικές μελέτες, ο ύπνος αμέσως μετά το φαγητό συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Αντιθέτως, ο ύπνος τουλάχιστον μία ώρα μετά το γεύμα συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού.

Αυτό συμβαίνει διότι η κατανάλωση φαγητού λίγο πριν τον ύπνο μπορεί να οδηγήσει σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, παθολογική κατάσταση κατά την οποία το όξινο γαστρικό περιεχόμενο, αντί να συνεχίσει τη φυσιολογική του ροή από το στομάχι προς το λεπτό έντερο για την ολοκλήρωση της πέψης, επιστρέφει στον οισοφάγο. Η πάθηση αυτή έχει συσχετιστεί με την υπνική άπνοια -συμβαίνει όταν η ποσότητα του οξυγόνου που υπάρχει στο αίμα μειώνεται σε τέτοιο βαθμό, που διαταράσσεται η οξυγόνωση οργάνων, όπως ο εγκέφαλος και η καρδιά-, η οποία με τη σειρά της αποτελεί παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση εγκεφαλικού.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ