Αν σας πέσει φαγητό στο πάτωμα του σπιτιού σας, θα το φάτε; Αν ναι, τότε δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα με την προϋπόθεση να το σηκώνατε από κάτω μέσα σε 5 δευτερόλεπτα. Ο κανόνας αυτός ισχύει, εξηγεί ο μηχανικός της NASA, Mike Meacham, στην εκπομπή «The Quick and the Curious» του Discovery Science Channel, όπου πραγματοποιεί σχετικό πείραμα προσφέροντας cookies σε αγνώστους σε ένα πάρκο, τα οποία φροντίζει να του πέσουν κάτω. Από τους περαστικούς μόνο ένας άνδρας τρώει το γλύκισμα, χωρίς να δίνει σημασία στη δυσαρέσκεια της συνοδού του.

Γιατί όμως δεν είναι βλαβερό να τρώμε την τροφή που έχει πέσει κάτω; Σύμφωνα με τον Meacham τα βακτήρια κινούνται σχετικά αργά, με 0,00045 μίλια την ώρα, δηλαδή με ταχύτητα 67 φορές μικρότερη από την ταχύτητα ενός μέσου σαλιγκαριού.

Επίσης παρόλο που μικρές ποσότητες βακτηρίων «σκαρφαλώνουν» στην πεσμένη στο έδαφος τροφή, το πρόβλημα ξεκινά όταν τόσο το φαγητό όσο και τα έδαφος είναι υγρά και φυσικά όταν η τροφή παραμείνει κάτω για αρκετή ώρα.

Οι τροφές που έχουν περισσότερα υγρά και παραμένουν για πάνω από 30 δευτερόλεπτα στο έδαφος μαζεύουν 10 φορές περισσότερα βακτήρια από τις τροφές που παραμένουν κάτω για 3 δευτερόλεπτα, αφού το e-coli, η σαλμονέλα και η λιστέρια αγαπούν την υγρασία.

Και ο τύπος του εδάφους που θα πέσει το φαγητό παίζει ρόλο στο αν είναι ασφαλές για να καταναλωθεί. Για παράδειγμα είναι πιο ασφαλές να φάει κανείς ένα κομμάτι τροφής που έχει πέσει στο χαλί του σπιτιού του, γιατί λόγω των ινών υπάρχουν μικρότερες επιφάνειες μετάδοσης βακτηρίων.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ