Οι άφθες είναι στρογγυλές πληγές λευκοκίτρινου χρώματος, που εμφανίζονται αποκλειστικά στο εσωτερικό του στόματος και συνηθέστερα στη γλώσσα, κάτω από αυτήν, στα μάγουλα και τα χείλη – αλλά όχι στα ούλα – ενώ προκαλούν τοπικό τσούξιμο και πόνο. Οι πιο συχνές είναι οι μικρές άφθες έως 1 εκ., που επουλώνονται σε 1-2 εβδομάδες, ενώ οι μεγαλύτερες πάνω από 1 εκ. κάνουν 1-2 μήνες να υποχωρήσουν και συνήθως αφήνουν ουλές. Γιατί εμφανίζονται και πώς να τις αντιμετωπίσετε;

Τα ακριβή αίτια που τις προκαλούν δεν έχουν εντοπιστεί, ενώ οι ειδικοί τις κατατάσσουν στα αυτοάνοσα νοσήματα. Σημαντικό ρόλο στην εμφάνισή τους παίζει η κληρονομικότητα, ενώ υπάρχουν παράγοντες που μπορεί να διευκολύνουν την εμφάνιση αν υπάρχει προδιάθεση. Αυτοί είναι:

 1. Μικροτραυματισμοί από οδοντόβουρτσα ή σκληρές τροφές.
 2. Η κακή στοματική υγιεινή που ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων.
 3. Το στρες που εξασθενίζει την άμυνα του οργανισμού
 4. Διάφορες ορμονικές διαταραχές
 5. Οι αλλεργικές αντιδράσεις σε χρωστικές ουσίες τροφίμων.
 6. Η έλλειψη σιδήρου, βιταμίνης B12 ή φυλλικού οξέος.
 7. Το σύνδρομο Αδαμαντιάδη-Behcet, σύνδρομο στο οποίο εμφανίζονται έλκη στο στόμα και στα γεννητικά όργανα και άλλες σοβαρές ασθένειες, όπως ο ιός HIV.

Για να τις αντιμετωπίσετε φυσικά:

 • Κάντε πλύσεις με σοδόνερο, χλιαρό χαμομήλι ή αλατόνερο, που έχουν αντισηπτικές ιδιότητες.
 • Αποφύγετε τις όξινες τροφές, τα καρυκεύματα, το αλάτι και τα αναψυκτικά, που οξύνουν τον ερεθισμό.
 • Αποφύγετε τις οδοντόκρεμες με SLS (Sodium lauryl sulfate).
 • Προμηθευτείτε από το φαρμακείο κάποιο αναλγητικό σε μορφή αλοιφής ή τζελ, που ανακουφίζει από τον πόνο και επισπεύδει τον χρόνο επούλωσης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ