Η παραδοσιακή κρητική διατροφή του 1960 αναδεικνύεται ως το καλύτερο φάρμακο για την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη των ασθενειών. Το παραπάνω υποστήριξε ο ομότιμος καθηγητής Κλινική Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος σε διάλεξη του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδας με θέμα «Παραδοσιακή διατροφή της Κρήτης σε αντίθεση με τη δυτική διατροφή στους Δείκτες Παιδικής Παχυσαρκίας».

Σύμφωνα με στοιχεία επιστημονικών μελετών, το 1960, οι άνδρες ηλικίας 40 έως 60 χρονών στην Κρήτη, είχαν το χαμηλότερο βάρος και δείκτη μάζας σώματος σε σύγκριση με άλλους πληθυσμούς. Επίσης, υπήρχαν στο νησί είχαν τα λιγότερα κρούσματα στον τομέα των καρδιαγγειακών παθήσεων και αιφνιδίων θανάτων.

Ωστόσο σήμερα, όπως ο ίδιος τόνισε, η χώρα μας, μαζί με την Κρήτη, κατέχουν την πρώτη θέση σε παγκόσμιο επίπεδο στην παιδική παχυσαρκία. Όσον αφορά δε στο βάρος, αυτό αυξήθηκε κατά 20 κιλά στους άνδρες ηλικίας 40-60 χρόνων.

Σύμφωνα με τον κ. Καφάτο, η διατροφή των Κρητικών το 1960 περιελάμβανε δημητριακά, αυγά, τυρί, μαύρο ψωμί, φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρι, κοτόπουλο και κόκκινο κρέας μια φορά το μήνα.

Η διατροφή αυτή συνοδευόταν από καθημερινή άσκηση, που περιελάμβανε χειρωνακτικές εργασίες και περπάτημα. Επίσης, πάνω από το 60% των ανδρών της Κρήτης το 1960, τηρούσαν αυστηρά τις νηστείες της εκκλησίας και δεν έτρωγαν δηλαδή κρέας, γαλακτοκομικά και αυγά για περίπου 180 ημέρες το χρόνο. Το ψάρι επιτρέπεται συχνότερα, ενώ τα θαλασσινά επιτρέπονται σε όλες τις νηστείες.


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ