Τι συμβαίνει με τη ζέστη του καλοκαιριού στις περιοχές του κόσμου που δεν έχουν πρόσβαση στις πολυτέλειες του «ανεπτυγμένου κόσμου»;

Σε πολλά μέρη του κόσμου ο ηλεκτρισμός, το διαδίκτυο, το τρεχούμενο νερό, και η παροχή τροφίμων στην αγορά δεν είναι δεδομένα.

i-click2464

Όμως ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι ανυπόφορη ζέστη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε μέρη όπου η θερμοκρασία μπορεί να φτάσει τους 45 βαθμούς Κελσίου!

Στη πόλη Daulatdia του Μπαγκλαντές, οι άνθρωποι ζουν σε μικρές τσίγκινες καλύβες χωρίς τρεχούμενο νερό και ηλεκτρισμό. Οι θερμοκρασίες είναι ασύλληπτες.

i-click2465

Κάτι έπρεπε να γίνει και έτσι, οι κάτοικοι έφτιαξαν το πρώτο κλιματιστικό χωρίς τη χρήση ηλεκτρισμού.

i-click2466

Κατασκευάζεται από ένα σταθερό χαρτόνι και σειρές από πλαστικά μπουκάλια. Ο πάτος και τα στόμια των μπουκαλιών κόβονται και μετά τοποθετούνται σε συνεχόμενες τρύπες στο χαρτόνι.

i-click2467

Μόλις τα μπουκάλια είναι στη θέση τους, το χαρτόνι μπορεί να τοποθετηθεί μπροστά από ένα παράθυρο. Αμέσως, η θερμοκρασία αρχίζει να πέφτει.

 

Ο ζεστός αέρας εισέρχεται στην είσοδο του μπουκαλιού και στο στένεμα εξέρχεται με μειωμένη θερμοκρασία. Η ίδια αρχή ισχύει και όταν φυσάμε με ανοιχτό στόμα ή με κλειστά χείλη.

i-click2468

Αυτή η απλή λύση μπορεί να μειώσει έως και 5 βαθμούς Κελσίου τη θερμοκρασία σε ένα δωμάτιο.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ