Δυσοίωνες αλλαγές προβλέπονται το προσεχές χρονικό διάστημα για την Hewlett-Packard.

Ο αμερικάνικος τεχνολογικός κολοσσός αναμένεται να δείξει την πόρτα της εξόδου στο 10% των εργαζομένων του, εξαιτίας της νέας εταιρικής αναδιάρθρωσής του, η οποία «σπάει» σε δύο κομμάτια. Από 25.000 έως 30.000 εργαζόμενοι θα χάσουν τη δουλειά τους, όπως η ίδια η εταιρεία έκανε γνωστό.

Ο αριθμός αυτός έρχεται τώρα να προστεθεί στους 55.000 εργαζόμενους που απολύθηκαν στο πλαίσιο προηγούμενης αναδιάρθρωσης, που είχε εξαγγελθεί το 2012. Στο τέλος του 2014, η ΗΡ είχε περίπου 300.000 υπαλλήλους.

Η εταιρεία ανέφερε ότι οι νέες περικοπές θα έχουν διεθνή εμβέλεια, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι αναλυτές μάλιστα δεν θεωρούν απίθανο να υπάρξουν και νέες απολύσεις εντός του 2016.

Η ΗΡ θα χωριστεί σε δύο επιμέρους -εισηγμένες στο χρηματιστήριο- εταιρείες: η μία (Hewlett Packard Inc) θα εστιασθεί στους προσωπικούς υπολογιστές και στους εκτυπωτές, ενώ η άλλη (Hewlett Packard Enteprise), που θα αποκοπεί από τον εταιρικό κορμό, θα ασχοληθεί με το λογισμικό και τις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις (υπολογιστικό «νέφος», αποθήκευση δεδομένων, δικτύωση κ.α.).

Η εταιρική αναδιάρθρωση, που συνεπάγεται τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου και θα επιφέρει εξοικονόμηση δαπανών έως 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ώστε η ΗΡ να γίνει πιο ανταγωνιστική, όπως είπε η -από το 2011- διευθύνουσα σύμβουλός της Μεγκ Ουίτμαν.

Η ΗΡ ιδρύθηκε στη δεκαετία του 1930 από τους απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια Μπιλ Χιούλετ και Ντέιβ Πάκαρντ. Σήμερα, είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κατασκευαστής προσωπικών υπολογιστών στον κόσμο, αλλά η πτωτική ζήτηση στις παραδοσιακές αγορές την εξωθεί να αναζητήσει νέων πηγών κερδοφορίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι που τη θεωρούν την «κοιτίδα» της κατοπινής Σίλικον Βάλεϊ.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ