Ας υποθέσουμε ότι έχετε καταπιεί μια… μπαταρία – κουμπί και ότι πρέπει να πάρετε ένα χάπι που μεταμορφώνεται σε ρομπότ μέσα στο στομάχι σας για να την απομακρύνει. Επιστημονική φαντασία; Κι όμως ένα τέτοιο ρομπότ που θυμίζει… οριγκάμι και μεταμορφώνεται σε «μικροχειρούργο» στο στομάχι σας δημιούργησαν επιστήμονες από τo ΜΙΤ, το Πανεπιστήμιο του Sheffield και το Ινστιτούτου Τεχνολογίας του Τόκιο.

Το ρομπότ που ξεδιπλώνεται σαν ακορντεόν βρίσκεται μέσα σε ένα χάπι το οποίο διαλύεται από τα οξέα του στομάχου. Ένας μαγνήτης που υπάρχει στο εσωτερικό του επιτρέπει στον γιατρό να ελέγξει τον μικροσκοπικό «χειρούργο» εξωτερικά με τη χρήση ενός άλλου μαγνήτη, αλλά και να τραβήξει την μπαταρία ή όποιο άλλο αντικείμενο βρέθηκε εκεί κατά λάθος (όπως π.χ. νόμισμα).

Το μίνι ρομπότ αποτελεί εξέλιξη ενός προηγούμενου μοντέλου που είχε αναπτύξει μια ομάδα επιστημόνων με επικεφαλής την Daniela Rus, διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιστήμης Υπολογιστών και Τεχνητής Νοημοσύνης του ΜΙΤ. Η ομάδα αποφάσισε να εστιάσει σε ένα ρομπότ που θα απομακρύνει τις μπαταρίες, μιας και μόνο στις ΗΠΑ 3.500 μπαταρίες κουμπιά καταλήγουν σε κάποιο στομάχι ετησίως, κυρίως γιατί είναι εύκολο να τις καταπιεί ένα παιδί.

Δείτε το σχετικό βίντεο για το πώς δρα το μικροσκοπικό ρομπότ:

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ