Μία νέα ανακάλυψη, που σχετίζεται με την τεχνολογία της τηλεπαρουσίασης, δίνει ελπίδα σε χιλιάδες ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, πρσφέροντάς τους τη δυνατότητα να «μετακινηθούν» παντού.

Πρόκειται για ένα κινούμενο ρομποτικό – άβαταρ, που ανέπτυξαν ερευνητές σε εργαστήριο του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάνη, στην Ελβετία, μέσω του οποίου οι καθηλωμένοι ασθενείς μπορούν να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο.

Στην έρευνά τους συμμετείχαν εννέα ασθενείς με κινητικές δυσκολίες και δέκα υγιείς εθελοντές. Όπως σημειώνει ο επικεφαλής του εγχειρήματος, καθηγητής Χοσέ Μιλάν και «οι εννέα εθελοντές με αναπηρίες μπόρεσαν να τηλεκατευθύνουν το ρομπότ με ευκολία με λιγότερο από δέκα μέρες εξάσκησης».

Πώς λειτουργεί το ρομπότ;

Εξοπλισμένο με ρόδες, αισθητήρες και μια οθόνη που προβάλλει την εικόνα του χειριστή μέσω Skype, το ρομποτικό άβαταρ είναι σχεδιασμένο να αποφεύγει εμπόδια, ακόμα και χωρίς να του ζητηθεί, και να κινείται αυτόματα στην επιλεγμένη διαδρομή χωρίς να ζητά συνεχώς εντολές από τον χειριστή του.

Το μονο που χρειάζεται να κάνει ο χειριστής είναι να φορέσει ένα καπέλο με ηλεκτρόδια που καταγράφουν την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου.

Η έρευνα για το ρομποτικό – άβαταρ δημοσιεύτηκε στο «Proceedings of the IEEE».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ