Την παραίτησή του φέρεται να υπέβαλε ο επικεφαλής του Φεστιβάλ Αθηνών, Γιαν Φαμπρ, μετά τις έντονες αντιδράσεις που προέκυψαν τόσο από το καλλιτεχνικό χώρο -σχεδόν σύσσωμο- όσο και από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και συγκεκριμένα το τμήμα Πολιτισμού, το οποίο στην ανακοίνωσή του κάνει λόγο για λάθη του αρμόδιου υπουργού, ενώ επιτίθεται και στον ίδιο τον Φαμπρ για άγνοια του ελληνικού καλλιτεχνικού πεδίου.

Σήμερα το πρωί λοιπόν, ο βέλγος καλλιτέχνης υπέβαλε την παραίτησή του όχι στον υπουργό Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά αλλά στη συνεργάτιδά του, Κατερίνα Κοσκινά, τη διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα «L’ avenir» o Γιαν Φαμπρ αναφέρει πως αποδέχθηκε την πρόταση του υπουργού Πολιτισμού, «υπό την προϋπόθεση να γίνουν οι καλλιτεχνικές επιλογές μου με πλήρη ελευθερία», και συμπληρώνει: «Αυτό φαίνεται ότι δεν είναι δυνατόν να γίνει στην Ελλάδα. Δεν θέλω να εργαστώ σε ένα εχθρικό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο οποίο εγώ ήρθα μ’ ανοιχτό μυαλό και καρδιά».

Σημειώνεται πως εκπρόσωποι από όλο το φάσμα του καλλιτεχνικού κόσμου, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν χθες στο Θέατρο Σφενδόνη, σε ανοιχτή επιστολή τους ζήτησαν την παραίτηση του Γιαν Φαμπρ, χαρακτηριζοντάς τον persona non grata, μετά τις ανακοινώσεις του Φλαμανδού καλλιτέχνη για τη συγκρότηση του φετινού προγράμματος, από τo οποίo απουσιάζει η ελληνική εκπροσώπηση.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ