Με αντιπαράθεση κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκίνησε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο.

Με την έναρξη της συζήτησης ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής κατέθεσε νομοτεχνική βελτίωση με την οποία το δεύτερο άρθρο του σχεδίου νόμου που προέβλεπε την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και την κατανομή των εδρών διατηρώντας το όριο εισόδου στο 3%, χωρίζεται σε δύο διαφορετικά άρθρα εκ των οποίων το ένα αφορά την κατάργηση του μπόνους και με το άλλο διατηρείται το όριο του 3%.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις η αλλαγή αυτή συνιστά κίνηση καλής θέλησης προς το ΚΚΕ να ψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και να καταψηφίσει την διατήρηση του ορίου του 3% για το οποίο έχει εκφράσει τη διαφωνία του.

«Με την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως παγίου εκλογικού συστήματος ενισχύεται ο πλουραλισμός και η ισότιμη αντιπροσώπευση του λαού στο κοινοβούλιο» ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Γκιόλας, κατά τη συζήτηση για το νέο εκλογικό νόμο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Συνεχίζοντας ο κ. Γκιόλας τόνισε ότι, «η απλή αναλογική προάγει την σύνθεση και κατατείνει σε κυβερνήσεις συνεργασίας που ενισχύουν την κυβερνητική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή».

«Δεν αποσκοπούμε σε μικροκομματικά οφέλη, δεν νομοθετούμε ευκαιριακά», τόνισε.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε κριτική στα προηγούμενα εκλογικά συστήματα λέγοντας ότι, τα συστήματα της ενισχυμένης αναλογικής τα οποία εφαρμόζονται τα τελευταία 25 χρόνια, χειραγωγούν τη λαϊκή ψήφο, και εξυπηρέτησαν ευκαιριακές κομματικές σκοπιμότητες. Ειδικότερα για το μπόνους των 50 εδρών ανέφερε ότι φαλκιδεύει τη λαϊκή εντολή και προωθεί τη σταθερή επιδίωξη του πρώτου κόμματος να διατηρηθεί στην εξουσία.

Για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους νέους από 17 ετών, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι επιδιώκει να καταστήσει τους νέους υπεύθυνους πολίτες συμμέτοχους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και στη διαμόρφωση του μέλλοντός τους.

Αναφερόμενος στο όριο του 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, ανέφερε ότι εκείνοι που ασκούν κριτική δεν λαμβάνουν υπόψη εθνικά ευαίσθητα θέματα και «τον κίνδυνο να δημιουργηθούν αλυτρωτικές και αποσχιστικές τάσεις».

«Ψηφίζετε την ακυβερνησία και επιδιώκετε να μην υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης» είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση ο εισηγητής της ΝΔ Μάκης Βορίδης και υποστήριξε ότι, με τις ρυθμίσεις του νέου νόμου, είναι δυνατή μόνο η συνεργασία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ή τεσσάρων μικρότερων.

Συνεχίζοντας απέδωσε την νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης στην διαπίστωση του κυβερνώντος κόμματος «ότι χάνει την ηγεμονία του και την αγωνία για το ρόλο του μετά τις επόμενες εκλογές».

Για την ψήφο των νέων από 17 ετών ο εισηγητής της ΝΔ είπε ότι με την διατύπωση του σχεδίου νόμου που προβλέπει τη συμπλήρωση του 17ου έτους από την πρώτη του έτους που γίνονται οι εκλογές δίνει το δικαίωμα ψήφου σε δεκαεξάρηδες και πρόσθεσε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διαφωνεί γιατί συνδέει την ηλικία στην οποία παραχωρείται το δικαίωμα ψήφου με τα γενικότερα όρια του νόμου για την ενηλικότητα.

«Γιατί δεν φέρνετε την κατάτμηση των περιφερειών και την ψήφο των ομογενών που θα μπορούσε να υπάρξει ευρεία συμφωνία;» διερωτήθηκε ο κ. Βορίδης και εκτίμησε ότι το σχέδιο νόμου δεν θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία ώστε να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές.

«Στις εκλογές αυτές η Ν.Δ θα έχει την πλειοψηφία θα καταργήσει αυτό το νόμο και δεν θα εφαρμοστεί ποτέ» κατέληξε.

Οι τοποθετήσεις των ειδικών αγορητών

«Δεν θέλουμε αλλαγή εκλογικού νόμου αλλά αλλαγή του εκλογικού συστήματος», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Κώστας Σκανδαλίδης και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πολιτικό καιροσκοπισμό» και ότι «επισπεύδει μια διαδικασία εν μέσω κοινωνικής οικονομικής λαίλαπας, για μικροκομματικούς λόγους».

«Εμείς θα πούμε όχι επί αρχής για τον πολιτικό καιροσκοπισμό και τη συγκυριακή και αποσπασματική αντιμετώπιση ενός τέτοιου συστήματος, αλλά και για τη διαδικασία που οξύνει την πόλωση», είπε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ πρότεινε την απόσυρση της κυβερνητικής πρότασης και τη σύσταση εν συνεχεία διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών η οποία θα επεξεργαστεί νέα πρόταση, η οποία θα περιλαμβάνει την ψήφο στους ομογενείς και την κατάτμηση των περιφερειών.

«Δεν νοείται απλή αναλογική με πλαφόν» είπε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ εξαρχής έχει αποσαφηνίσει ότι ψηφίζει μόνο απλή και ανόθευτη απλή αναλογική και το όριο του 3% δεν είναι απλή αναλογική.

«Λέμε παρών επί της αρχής. Ναι στο εκλογικό δικαίωμα για ψήφο στα 17, «ναι» στην κατάργηση μπόνους, θα ψηφίσουμε το άρθρο 4 που έγινε 5 με τη νομοτεχνική βελτίωση» σημείωσε ο κ. Κατσώτης, ενώ διευκρίνισε ότι το ΚΚΕ διατηρεί επιφύλαξη, για το πλαφόν του 3% και θα φέρει στην Ολομέλεια τροπολογία για την κατάργησή του.

Καταλήγοντας κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι με το νέο νόμο επιδιώκει την «ισχυροποίηση του διπολικού συστήματος ώστε η εναλλαγή δεν θα διαφέρει στη στρατηγική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου και να θέσει σε δεύτερη θέση την ανάγκη της οργάνωση της πάλης των εργαζομένων και συνολικά του λαού για την απόκρουση της αντιλαϊκής επίθεσης με τα νέα αντεργατικά μέτρα που έρχονται από το Σεπτέμβρη».

Για «πολιτικό αιφνιδιασμό», έκανε λόγο ο ειδικός αγορητής από το Ποτάμι Κώστας Μπαργιώτας ενώ υποστήριξε ότι, με την εφαρμογή του νόμου «το πιθανότερο είναι να υπάρξει πολιτική αστάθεια και αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης εν μέσω κρίσης».

Στη συνέχεια, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να χειραγωγήσει την λαϊκή βούληση, και τάχθηκε υπέρ μιας εκ βάθρων μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος.

«Χρειαζόμαστε ένα σύστημα με μικρές μονοεδρικές, τη δυνατότητα ψήφισης κόμματος και βουλευτή ανεξάρτητα και τη δυνατότητα ενός μικρού, κλιμακούμενου μπόνους στο πρώτο κόμμα, που να επιτρέπει στη χώρα να κυβερνηθεί», κατέληξε ο κ. Μπαργιώτας.

«Φοβάστε την ψήφο των δεκαεπτάχρονων και όχι των ογδοντάχρονων; Φοβάστε τις περισσότερες φωνές στην περίπτωση που η Βουλή είναι πολυκομματική»; διερωτήθηκε απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση ο ειδικός αγορητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Βασίλειος Κόκκαλης, ενώ χαρακτήρισε τα επιχειρήματα κατά του σχεδίου νόμου «έωλα και μη ανταποκρινόμενα στην πραγματικότητα».

Ο κ. Κόκκαλης χαρακτήρισε «επικίνδυνο«, το αίτημα του ΚΚΕ να μην υπάρχει το όριο του 3% αφού, όπως είπε, «υπάρχουν γειτονικά κράτη με βλέψεις κατά της χώρας μας.
Το σχέδιο νόμου είναι δίκαιο, ανταποκρίνεται στην αντιπροσωπευτικότητα και είναι επιβεβλημένη η κατάργηση του μπόνους», είπε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ και κατέληξε λέγοντας ότι, το κόμμα του θα τοποθετηθεί θετικά στην Ολομέλεια.

Η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει θετικά επί της αρχής ανέφερε ο ειδικός αγορητής του κόμματος Γιώργος Καράς, σημειώνοντας ότι η καθιέρωση της απλής αναλογικής αποτελεί πάγια θέση του κόμματός του και δεν είναι συγκαιριακή ούτε αποσκοπεί σε συνεργασίες. Ο κ. Καράς τάχθηκε κατά του μπόνους των 50 εδρών για το οποίο είπε ότι φαλκιδεύει την λαϊκή ψήφο, ενώ πρόσθεσε ότι το όριο του 3% προσβάλει την συνταγματική αρχή της ισοδυναμίας της ψήφου.

«Το αποδεχόμαστε όμως γιατί εξυπηρετεί την ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα», είπε, ενώ τόνισε ότι η Ένωση Κεντρώων θα ψηφίσει διάταξη για την ψήφο των αποδήμων «οποτεδήποτε και εάν έρθει στη Βουλή».ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας