Στο θέμα του χρέους θα επικεντρωθεί το βράδυ η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής Κορυφής, μετά την κατ΄αρχήν συμφωνία στο Eurogroup, με βάση τις ελληνικές προτάσεις.

Ενώ με το ελληνικό πρόγραμμα συμφωνούν η Κομισιόν, η Μέρκελ, η Γαλλία, ο Μοσκοβισί και η Λαγκάρντ, η πλευρά Σόιμπλε εξακολουθεί να βάζει προσκόμματα, θέτοντας ως όρο την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4%, μέτρο που θα συνεπάγεται αυτομάτως, αντίστοιχη μείωση μισθών.

Η πίεση αυτή ασκείται κυρίως για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας, καθώς η διαρροή για αύξηση των εισφορών, «παίζει» από το απόγευμα ως δεδομένο και αναπαράγεται από αρκετές ιστοσελίδες.

Κυβερνητικοί κύκλοι διαβεβαιώνουν ότι η  ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί ένα τέτοιο μέτρο συμπληρώνοντας κατηγορηματικά ότι δεν μειώνονται μισθοί και συντάξεις, δεν απελευθερώνονται οι απολύσεις, δεν αυξάνεται ο ΦΠΑ στα φάρμακα, δεν εξισώνονται οι εισφορές με τους αγρότες κ.α.  

Eνόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίκο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Η αποφυγή του Grexit έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, παρά μειονεκτήματα, υποστήριξε εν συνεχεία.

 


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ