Κατ’ αρχήν συμφωνία με την Τουρκία για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης ενέκριναν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά τη Σύνοδο Κορυφής που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, η συμφωνία προβλέπει την «επιτάχυνση» της απελευθέρωσης του καθεστώτος χορήγησης ευρωπαϊκής βίζα σε τούρκους πολίτες.

Ο κ. Γιουνκέρ τόνισε πως οι στόχοι της συμφωνίας είναι να διασφαλιστεί ότι οι πρόσφυγες που έχουν ήδη καταφύγει στην Τουρκία θα παραμείνουν εκεί, και δεν θα μετακινηθούν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ παρουσίασε σε δείπνο εργασίας το πλαίσιο κοινής δράσης για το προσφυγικό σε συνεργασία και με την Τουρκία.

Τουσκ: Στόχος η μείωση της ροής των μεταναστών στην Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε «πρόγραμμα δράσης» με τη Τουρκία, σε μια συνεργασία για να να μειωθεί η ροή των μεταναστών στην Ευρώπη, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Ποιες ήταν οι θέσεις της Αθήνας

H Αθήνα προσήλθε στη σύνοδο αποκλείοντας κατηγορηματικά τη συζήτηση για κοινές περιπολίες με την Τουρκία, με τον πρωθυπουργό να τονίζει νωρίτερα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την γείτονα χώρα στη βάση του διεθνούς δικαίου και της ακεραιότητας της ενταξιακής διαδικασίας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την παρέμβασή του ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα της οικονομικής στήριξης των περιοχών που δέχονται τη μεγαλύτερη πίεση και επισήμανε τη σημαντική οικονομική επιβάρυνση των ελληνικών νησιών και του στρατού.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την επανεγκατάσταση των προσφύγων απευθείας από τις χώρες εκτός ΕΕ, όπως είναι η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, καθώς επίσης, την ενίσχυση της Φρόντεξ και την αναθεώρηση της συνθήκης Δουβλίνο 2, ενώ έθεσε και το ζήτημα των Αφγανών προσφύγων που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες.

Η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την Τουρκία, «πάντα επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και στο πλαίσιο της ενταξιακής διαδικασίας της χώρας με την ΕΕ», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, αποκλείοντας κατηγορηματικά κάθε συζήτηση για κοινές περιπολίες.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η σημερινή Σύνοδος είναι σημαντική, καθώς το ζητούμενο είναι η εξεύρεση λύσης στο θέμα της προσφυγικής και ανθρωπιστικής κρίσης. Ο Αλέξης Τσίπρας κατέληξε, λέγοντας: «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέες πολιτικές πρωτοβουλίες, προκειμένου να επιλυθεί η κρίση στη Συρία και να σταματήσουν τα κύματα προσφύγων στη Μεσόγειο –ανθρώπων που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».

Φρ. Ολάντ: Να σταματήσουν οι τραγωδίες με θύματα πρόσφυγες

Την άποψη ότι πρέπει να υπάρχουν σαφείς κανόνες έτσι ώστε να μπορέσει να παίξει τον ρόλο της η Τουρκία στην αντιμετώπιση του προσφυγικού, εξέφρασε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής. Όπως ανέφερε, πρέπει όχι μόνο να μπορεί να κρατήσει η Τουρκία τους πρόσφυγες στο έδαφός της -και εκεί χρειάζεται βοήθεια- αλλά και να αποτρέψει τη διακίνησή τους, έτσι ώστε να μην προκαλούνται «δράματα και τραγωδίες» με θύματα πρόσφυγες.

Ο ίδιος τόνισε πως δε θα μπορούσε να προχωρήσει η απελευθέρωση των θεωρήσεων, χωρίς προϋποθέσεις, με μόνο αίτημα τη βοήθεια της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς δεν μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρώπη άτομα που δεν υπάρχει η δυνατότητα ταυτοποίησής τους.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ