Την απορία τους εκφράζουν εργαζόμενοι στην ΕΡΤ για την σημερινή απεργία που προκήρυξε η ΕΣΗΕΑ. Η ενημέρωση για την σημερινή απεργία έγινε με sms το βράδυ της Πέμπτης, γράφει το κείμενο των εργαζομένων της ΕΡΤ και «μας ενημέρωνε ότι η απεργία γίνεται ενάντια στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ». Το ερώτημα που θέτουν οι δημοσιογράφοι, είναι για ποιον ακριβώς λόγο προκηρύχθηκε η απεργία. Στο κείμενο των δημοσιογράφων που σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Αυγή», διακινείται στο ραδιομέγαρο για συλλογή υπογραφών, τίθενται σημαντικά ζητήματα που οφείλει η Ένωση Συντακτών να απαντήσει. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το κείμενο των δημοσιογράφων, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ διαφωνεί με το νομοσχέδιο στο ζήτημα της ονομαστικοποίησης των μετοχών των τηλεοπτικών καναλιών, ένα θέμα που σχετίζεται με τη διαφάνεια. Διαφωνεί με το άρθρο 9 που ορίζει ελάχιστο αριθμό εργαζομένων για να πάρει ένα κανάλι άδεια λειτουργίας και με το άρθρο 55 που επεκτείνει τη μονοθεσία εκτός από την ΕΡΤ που ήδη ισχύει, και στο ΑΠΕ και τη Γενική Γραμματεία Τύπου.

Το τελευταίο, γράφει το κείμενο των δημοσιογράφων, ο υπουργός Νίκος Παππάς, το πήρε πίσω, άρα όπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, «για όποιον δεν κατάλαβε, οι δημοσιογράφοι σήμερα, απεργούμε κατά της ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιωτικών καναλιών και κατά της επιβολή ενός μίνιμουμ πλαφόν εργαζομένων που θα πρέπει να απασχολούν τα κανάλια για να πάρουν άδεια». Ο πραγματικός λόγος για τον οποίο θα έπρεπε να συμμετέχουμε στην απεργία γράφουν οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ « είναι αυτή η ακατανόητη και προσβλητική – όχι μόνο για εμάς αλλά κυρίως για τους άνεργους δημοσιογράφους- εξαίρεση από την μονοθεσία» και συμπληρώνουν «ένα από τα πράγματι προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, που όντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις, είναι ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα θα πρέπει να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά η ΕΣΗΕΑ δεν ασχολείται με τέτοια ψιλά γράμματα».
Δείτε ολόκληρο το κείμενο των εργαζόμενων στην ΕΡΤ

Το βράδυ της Πέμπτης, ενημερωθήκαμε με ένα SMS ότι κηρύσσεται απεργία των δημοσιογράφων σε όλα τα ιδιωτικά κανάλια, στην ΕΡΤ, το ΑΠΕ, το κανάλι της Βουλής και την Γενική Γραμματεία Τύπου, ενάντια στο νομοσχέδιο για την αδειοδότηση των καναλιών και για το ασφαλιστικό. Δεδομένου ότι ο νέος νόμος για το ασφαλιστικό δεν έχει καν τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, το ερώτημα ήταν που ακριβώς διαφωνούμε στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ.
Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αντί αιτιολόγησης βρίσκουμε τα πρακτικά με την τοποθέτηση του Δημήτρη Τσαλαπάτη ο οποίος μίλησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ως εκπρόσωπος όλων των μελών του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, όπου μάθαμε τα εξής καταπληκτικά.
Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ διαφωνεί με:
1.       Το άρθρο 5 που ορίζει ότι οι μετοχές των τηλεοπτικών καναλιών πρέπει να είναι ονομαστικές. Πρέπει να υπάρχει δηλαδή διαφάνεια στο ποιοι είναι οι ιδιοκτήτες των καναλιών
2.       Το άρθρο 9 που καθορίζει μίνιμουμ πλαφόν εργαζομένων (και όχι ταβάνι)  που πρέπει να απασχολεί κάθε κανάλι, δηλαδή ότι ένα ενημερωτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας, πρέπει να απασχολεί τουλάχιστον 400 εργαζόμενους. Αυτό το μίνιμουμ πλαφόν θεωρήθηκε από την ΕΣΗΕΑ ότι ευνοεί τις απολύσεις ; Η μόνη λογική απαίτηση εκ μέρους ενός σωματείου θα ήταν να ζητάει αύξηση του πλαφόν,  όχι απάλειψη του.
3.       Στο άρθρο 55 που επεκτείνει την μονοθεσία, που ήδη ισχύει στην ΕΡΤ και στους εργαζόμενους του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας Τύπου. Εδώ η ΕΣΗΕΑ έκανε μια πλήρη αλλαγή πλεύσης, αφού μέχρι πριν λίγους μήνες υποστήριζε ότι λόγω της τεράστιας ανεργίας στον κλάδο, δεν πρέπει όσοι εργάζονται με συμβάσεις αορίστου χρόνου σε δημόσια ΜΜΕ να έχουν και δεύτερες και τρίτες δουλειές.*
Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρεις, ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Παππάς έκανε μια διόρθωση η οποία επιτρέπει τελικά στους δημοσιογράφους  του ΑΠΕ και της Γενικής Γραμματείας να έχουν δύο και τρεις δουλειές, (όπως έχουν ήδη κάποια μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ)!
Συνοψίζοντας λοιπόν για όποιον δεν κατάλαβε, οι δημοσιογράφοι σήμερα, απεργούμε κατά της ονομαστικοποίησης των μετοχών των ιδιωτικών καναλιών και κατά της επιβολή ενός μίνιμουμ πλαφόν εργαζομένων που θα πρέπει να απασχολούν τα κανάλια για να πάρουν άδεια .
Ως μέλη της ΕΣΗΕΑ, πειθαρχήσαμε φυσικά στην απόφαση του σωματείου. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν βρίσκουμε την απόφαση αυτή  την κήρυξη δηλαδή απεργίας για να προστατευθούν τα συμφέροντα των καναλαρχών, απαράδεκτη.

Ίσως τελικά ο μόνος λόγος που θα έπρεπε να συμμετέχουμε, εμείς της ΕΡΤ στην απεργία, είναι αυτή η ακατανόητη και προσβλητική – όχι μόνο για εμάς αλλά κυρίως για τους άνεργους δημοσιογράφους- εξαίρεση από την μονοθεσία.

Ένα από τα πράγματι προβληματικά σημεία του νομοσχεδίου, που όντως θα μπορούσε να οδηγήσει σε απολύσεις, είναι ότι τα δημοτικά ραδιόφωνα θα πρέπει να μετατραπούν σε Ανώνυμες Εταιρείες, αλλά η ΕΣΗΕΑ δεν ασχολείται με τέτοια ψιλά γράμματα.

ΥΓ: Είναι τουλάχιστον προκλητικό, το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ που έχει καθυστερήσει 8 μήνες να καταβάλει τα χρήματα από τα voucher των ανέργων, επικαλούμενο ότι ακόμα δεν έχει σχηματιστεί προεδρείο, να καταφέρνει τελικά να συνεδριάσει, χωρίς προεδρείο, για να αποφασίσει ομόφωνα μια τέτοια απεργία.

* Η εξήγηση που μας δόθηκε από μέλη του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για την αντίδραση στην επιβολή της μονοθεσίας και στο ΑΠΕ και στη ΓΓΤΠ,  ήταν πως με αυτόν τον τρόπο, οι δημοσιογράφοι εξισώνονται με δημόσιους υπαλλήλους. Είναι τουλάχιστον υποκρισία να ισχυρίζονται κάτι τέτοιο, όταν η εργασιακή μας σχέση έχει ήδη συνδεθεί με το ενιαίο μισθολόγιο (μέσω της ΚΥΑ που καθορίζει το μισθολογικό καθεστώς των δημοσιογράφων των δημόσιων ΜΜΕ) και όταν δεχόμαστε ισχυρές πιέσεις για να μπούμε στο σύστημα Εργάνη, που ορίζει ότι πρέπει να δηλώνεις από την προηγούμενη εβδομάδα το ωράριο και τα ρεπό σου, οδηγώντας σε μπάχαλο, μην μπορώντας ουσιαστικά να καλύψουμε ένα έκτακτο θέμα. Το πραγματικό αίτημα είναι ο απεγκλωβισμός των δημόσιων ΜΜΕ από το καθεστώς ΔΕΚΟ, και όχι αν μια «ελιτ» αεί ευνοημένων που «εργάζονται» στα Δημόσια Μέσα θα συνεχίσουν να λαμβάνουν από 2 και 3 μεριές.

Πηγή φωτογραφίας: sooc

 


ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ..

To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.