Τις τεχνικές προϋποθέσεις για την παράταση του ελληνικού προγράμματος έως το τέλος του 2015 (ή τον Μάρτιο του 2016, σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες) συζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στο Eurogroup του Λουξεμβούργου, που ολοκληρώθηκε πριν από περίπου μισή ώρα.

Εφόσον το σενάριο της παράτασης αποτυπωθεί σε προσχέδιο συμφωνίας, θα αποδεσμευθούν άμεσα χρηματοδοτικοί πόροι προς τη χώρα μας, ενώ παράλληλα θα τεθεί σε φάση υλοποίησης και ο ειδικός σχεδιασμός της Κομισιόν και της ΕΚΤ για την αναδιάρθρωση του χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόγραμμα-γέφυρα θα συνοδεύεται από την εκταμίευση δύο εναλλακτικών χρηματοδοτικών πακέτων. Θα χορηγηθούν είτε 7,3 δισ. ευρώ, είτε 12 δισ. ευρώ. Το πιθανότερο είναι η εκταμίευση του δεύτερου πακέτου, δηλαδή των 12 δισ. ευρώ.

Η νέα συμφωνία αναμένεται να επικυρωθεί σε έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα συνέλθει -όπως έγινε, πριν λίγα λεπτά, γνωστό- τη Δευτέρα 22 Ιουνίου.

Από τις πιο σημαντικές λεπτομέρειες, η υπόθεση ότι το ΔΝΤ δεν θα μετέχει στην παράταση του ελληνικού προγράμματος ή στο πρόγραμμα-γέφυρα. Η εκδοχή αυτή συζητήθηκε -σύμφωνα με πληροφορίες- στο Eurogroup, σε μια προσπάθεια των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να αρθούν τα αδιέξοδα που ορθώνει το Ταμείο στις διαπραγματεύσεις.

Γίνεται σαφές πως, εάν δεν μετέχει, τελικώς, το ΔΝΤ στην εξάμηνη ή εννεάμηνη παράταση, οι όροι της συμφωνίας δεν θα περιλαμβάνουν τα σημεία-«αγκάθια» που προβάλλει συνήθως η Ουάσινγκτον (μειώσεις μισθών και συντάξεων). Βέβαια, στο συνταξιοδοτικό, επίμονες αιτιάσεις για περικοπές δεν προβάλλει μόνο το ΔΝΤ αλλά και η Κομισιόν…

Πέτρος Παπαβασιλείου

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ