«Δεν τίθεται θέμα κοινών ελληνο-τουρκικών περιπολιών στο Αιγαίο για την αντιμετώπιση του προσφυγικού», δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ραδιοφωνικό σταθμό, ενώ πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει είσοδο τουρκικών πλοίων στα χωρικά μας ύδατα, κάτι που θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες».

Η κατηγορηματική και σαφής δήλωση του υπουργού, αποτελεί απάντηση στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Υπενθυμίζεται, πως ο κ. Γιούνκερ, μιλώντας χθες στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν πολύ χρήσιμο» αν «υπό ευρωπαϊκή αιγίδα» υπήρχε ναυτική συνεργασία Ελλάδας και Τουρκίας, «ούτως ώστε να επιτηρείται η πύλη εισόδου» των μεταναστών στην Ευρώπη, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι είναι θέμα ευρωπαϊκό και όχι ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ο κ. Γιουνκέρ προχώρησε ένα βήμα παρακάτω, δηλώνοντας πως για τις αντιρρήσεις που έχει η Ελλάδα πάνω στο θέμα, θα υπάρξουν διαβουλεύσεις, δίνοντας ταυτόχρονα την εντύπωση πως κατά τις πρόσφατες συνομιλίες του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρεγίπ Ερντογάν, η ‘Αγκυρα δεν έχει αντιρρήσεις.

Η κατηγορηματική άρνηση της Ελλάδας να μελετήσει ενδεχόμενο για κοινές ελληνοτουρκικές περιπολίες στο Αιγαίο, εκφράστηκε ήδη προχθές, μέσω του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα με μεγάλη σαφήνεια.

 

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ