«Εάν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να υπάρχει, πρέπει να αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα ανήκει στον ιδρυτικό της μύθο» αναφέρει σε άρθρο του ο Ιταλός φιλόσοφος, πρώην βουλευτής της Κεντροαριστεράς και δήμαρχος της Βενετίας ΜάσιμοΚατσάρι.

Ο Μάσιμο Κατσάρι παρεμβαίνει στη συζήτηση που διεξάγεται για την Ελλάδα και απευθυνόμενος σε αυτούς που μιλάνε για Grexit, τονίζει ότι «Είμαστε όλοι παιδιά του Λόγου.
Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα θα μείνει πάντα η καλύτερη πατρίδα της Ευρώπης».

Με το άρθρο του που δημοσιεύει σήμερα η ιταλική εφημερίδα La Repubblica ο Κατσάρι, αναλύει και στηλιτεύει τις αξίες που κυριαρχούν στην σημερινή Ευρώπη. «Ξέρω καλά ότι η σημερινή Ευρώπη είναι αυτή που οικοδομήθηκε πάνω στις οικονομικές και χρηματιστικές ανάγκες» γράφει ο Κατσάρι και τονίζει ότι «σήμερα η Ελλάδα φωνάζει στον υπόλοιπο κόσμο ότι μια τέτοιου είδους ενότητα δεν παράγει αυτή κάθε αυτή, καμία πολιτική κοινότητα».

«Αν εκλαμβάνουμε την Ευρώπη ως μια κολοσσιαία χρηματιστική ομάδα» συμπληρώνει ο Κατσάρι, «τότε είναι «σωστό» μια από τις κοινωνίες του με μικρότερο ειδικό βάρος (που ενδεχομένως έτυχε κακής διακυβέρνησης, με μια διαχείριση που δεν ήταν στο ύψος των περιστάσεων ) μπορεί άνετα να αφεθεί να χρεοκοπήσει. Το σημαντικό είναι μόνον να μην επεκταθεί η κρίση τις υπόλοιπες. Αλλά, αν η Ευρώπη θέλει να συνεχίσει να υπάρχει και να μην αποσυντεθεί σε εγωισμούς, εθνικισμούς και λαϊκισμούς, πρέπει να γνωρίζει ότι η Ελλάδα ανήκει στον ιδρυτικό της μύθο και ότι καμία δοξασία δεν είναι πιο προληπτική από εκείνη , εκ πρώτης όψεως τόσο λογική και «κοσμική», που θεωρεί ότι οι οικονομικοί υπολογισμοί διαθέτουν αξία, ότι διαθέτουν σημασία και ότι αποτελούν τον στόχο μιας κοινωνίας».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ