«Χάρις στις βελτιώσεις που επήλθαν μετά από προτάσεις της ελληνικής πλευράς, ορθά υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της ΕΕ, ως προς την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου για τη Νότια Σινική Θάλασσα, η σημασία και ο ρόλος του Διεθνούς Δικαίου και, ειδικότερα, της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας», τονίζει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για την σχετική ανακοίνωση της ΕΕ με την οποία συμφώνησε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο κ. Κοτζιάς διευκρίνισε επίσης, ότι η Ελλάδα με ευθύνη διαπραγματεύθηκε αυτή την ανακοίνωση της ΕΕ, πίστευε και πιστεύει ότι τέτοια σοβαρά και ταυτόχρονα μεγάλα κείμενα (συνολικά 475 σελίδων) θα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο σοβαρής μελέτης εκ μέρους των αρμόδιων θεσμών της Ένωσης.

Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει επίσης την πεποίθηση ότι «μετά και από αυτήν την ανακοίνωση, όλα τα υποψήφια προς ένταξη κράτη της ΕΕ οφείλουν να αποδέχονται ρητά τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Να δεσμεύονται δε στην προσχώρηση σε αυτήν, καθώς και στην εφαρμογή της. Η υλοποίηση αυτών των επιλογών, αποτελεί θεμελιακό κριτήριο στις διαπραγματεύσεις της Ε.Ε. μαζί τους».


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ