Η οικονομική και προσφυγική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης των Σοσιαλιστών υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, τον Σεπτέμβριο όπως δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Νίκος Ξυδάκης, σε συνέντευξή του στο Euro2Day.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι οι υπουργοί Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, συνδεόμενοι ή προερχόμενοι από το ΕΣΚ (ESP), συναντώνται τακτικά στο περιθώριο του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και επεξεργάζονται θέσεις ευρωπαϊκής πολιτικής.

Η ελληνική πλευρά, προσέθεσε, συμμετέχει ως παρατηρητής, ενεργά από τη συνάντηση της 15ης Ιουλίου στη Ρώμη, όπου εκτός από τον ίδιο, συμμετείχε και ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς. Εκεί αποφασίστηκε η επόμενη συνάντηση να γίνει στην Αθήνα.

Ο κ. Ξυδάκης είπε ότι το κοινωνικό πρόσωπο της ΕΕ, τα αδιέξοδα της εμμονικής λιτότητας, η προστασία της εργασίας και του κράτους πρόνοιας, το κράτος δικαίου και τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα βρίσκονται στην ατζέντα της συνάντησης. Και βέβαια, τόνισε, η κοινοτική λειτουργία της Ένωσης, βάσει των ιδρυτικών της αξιών της αλληλεγγύης, της σύγκλισης και της συνοχής. Πρωταρχικό μέλημα είναι η δημοκρατία και η ευημερία των κοινωνιών.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την σύνοδο των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου που θα γίνει στην Ελλάδα το Σεπτέμβριο, ο κ. Ξυδάκης είπε:

«Η οικονομική κρίση και η προσφυγική έδειξαν ότι η Ευρώπη μόνο ενωμένη και αλληλέγγυα μπορεί να προχωρήσει. Διαφορετικά ελλοχεύει ο κίνδυνος του κερματισμού. Το Brexit και η αστάθεια στην Τουρκία δείχνουν εναργώς ότι οι εξελίξεις είναι γεωστρατηγικής και ιστορικής σημασίας. Η χώρα μας οφείλει να συζητά με όλους και να αρθρώνει μια πολυεδρική διπλωματία με μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη προοπτική. Η γεωγραφία και η συγκυρία που μας ταλαιπώρησαν στο πρόσφατο παρελθόν θα μπορούσαν να στραφούν σε πλεονεκτήματα. Απαιτείται, βέβαια, σύνεση, επιμονή και υπομονή».


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ