Την πλήρη αναδιοργάνωση του συστήματος υποδοχής προσφύγων και την κατάργηση -ουσιαστικά- της συνθήκης «Δουβλίνο ΙΙ» σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με τους Financial Times, οι Βρυξέλλες ετοιμάζονται να άρουν την πρόβλεψη της συνθήκης, η οποία ορίζει ότι η πρώτη χώρα που εισέρχεται ο πρόσφυγας στην Ε.Ε. είναι υπεύθυνη για την αίτηση ασύλου.

Σε εκτενή ανταπόκριση από τη βελγική πρωτεύουσα, με τίτλο «πώς η Ε.Ε. σχεδιάζει να αναθεωρήσει τον κανονισμό του Δουβλίνου σχετικά με τις ισχύουσες διατάξεις περί ασύλου», οι FT -αφού πρώτα κάνουν μία πλήρη παρουσίαση του θέματος- σημειώνουν πως οι Βρυξέλλες θα προωθήσουν ρύθμιση, η οποία θα επιφέρει αλλαγές τόσο στη διαδικασία αίτησης ασύλου όσο και στη νομική ευθύνη της πρώτης χώρας υποδοχής προσφύγων.

FT1

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, «το σχέδιο θα πρέπει να έχει καταρτιστεί ως το Μάρτιο, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμίσεις της στους λεγόμενους κανόνες ρύθμισης του Δουβλίνου για το άσυλο». Ο συντάκτης του δημοσιεύματος, μάλιστα, (Duncan Robinson), αναρωτιέται, «τι πήγε στραβά με τον κανονισμό του Δουβλίνου κατά τη διάρκεια της κρίσης των προσφύγων;» για να απαντήσει στη συνέχεια:

«Κατ ‘αρχάς, ο απόλυτος αριθμός των αφίξεων συγκεντρώνεται σε μόλις μία ή δύο χώρες, επιβαρύνοντας σημαντικά το σύστημα. Μόνο κατά τη διάρκεια του 2015, ξεχύθηκαν στην Ελλάδα 850.000 πρόσφυγες, με άλλους περίπου 200.000 να φθάνουν στην Ιταλία. Ο ισχύων κανονισμός (σ.σ. «Δουβλίνο ΙΙ») δεν επινοήθηκε στη βάση αυτών των αριθμών».

Σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν το θέμα, οι πιθανές αλλαγές φέρονται να περιλαμβάνουν ένα μόνιμο μηχανισμό μετεγκατάστασης, ο οποίος θα διαιρεί τους αιτούντες άσυλο στις χώρες της Ε.Ε. βάση συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως το ΑΕΠ και το μέγεθος του πληθυσμού.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ