Το ελληνικό χρέος, το οποίο έχει τύχει ήδη μίας σημαντικής ελάφρυνσης, βρίσκεται πλέον σε βιώσιμα επίπεδα, υποστηρίζει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε ειδική του έκθεση για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους.

Η έκθεση του ESM επισημαίνει ότι είναι εντελώς λάθος να αποτιμάται η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους βάσει της ονομαστικής του αξίας. «Μία σωστή ανάλυση εξετάζει τη διάρθρωση του ελληνικού χρέους», τονίζει χαρακτηριστικά και υπογραμμίζει τα εξής:

– Οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας θα είναι σχεδόν μηδενικές έως το 2023

– Οι μελλοντικές αποπληρωμές της Ελλάδας συνοδεύονται από ευνοϊκά επιτόκια

Έτσι, συμπεραίνει ο ESM, αν και το ύψος του ελληνικού χρέους ανέρχεται στο 175% του ΑΕΠ, η βιωσιμότητά του δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Η Ελλάδα, εξηγεί χαρακτηριστικά, δανείζεται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης με επιτόκιο μόλις 1,35%, χαμηλότερο έναντι αρκετών άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Όπως επισημαίνει, η Ελλάδα έλαβε μία σημαντική ελάφρυνση στο χρέος της, η οποία ισούταν με το 49% του ΑΕΠ του 2013. Σημειώνεται, επίσης, πως το επιτόκιο των δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ανέρχεται στο 3,6%.

Πριν τον διεθνή μηχανισμό βοήθειας, σημειώνει ο ESM, η Ελλάδα δανειζόταν μέσω των αγορών, με μέσο επιτόκιο 5%.

Καταλήγοντας, ο ESM υπερθεματίζει ότι η μέση ωρίμανση των ελληνικών ομολόγων, που κατέχει η Ευρωζώνη, ανέρχεται στα 32,5 χρόνια, διευκρινίζοντας πως δεν προβλέπεται η αποπληρωμή τόκων πριν το 2023.

Πηγή: naftemporiki.gr

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ