Μάχη με τον χρόνο δίνει το κυβερνητικό επιτελείο, προκειμένου να επέλθει συμφωνία με τους επικεφαλής των θεσμών, με το πακέτο των 5,4 δισ ευρώ να «κλείνει» από χθες και το εξτρά πακέτο των προληπτικών μέτρων να δημιουργεί τριγμούς στις διαβουλεύσεις.

Ήδη από χθες, Μεγάλη Δευτέρα, επετεύχθη συμφωνία για το πακέτο των 5,4 δισ ευρώ που βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων από τις αρχές Ιανουαρίου, συμφωνία που αφορά κυρίως στα κόκκινα δάνεια και στο θέμα του αφορολόγητου μέσω νέας μείωσης.

Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο για την κυβέρνηση, σχετίζεται με το λεγόμενο προληπτικό πακέτο των πρόσθετων μέτρων των 3,6 δις ευρώ. Η ελληνική πλευρά επιμένει να μην ονομαστικοποιηθούν και νομοθετηθούν μέτρα, όπως πιέζουν δανειστές, διότι υπάρχουν φόβοι ότι μία τέτοια δέσμευση θα είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμη.

Αντ’ αυτού προτείνει τη θέσπιση ενός αυτόματου «φρένου» δαπανών, για την κάλυψη του έξτρα «πακέτου» μέτρων ύψους 2% (μειώσεις μισθών στο Δημόσιο και μειώσεις κύριων συντάξεων δηλαδή) θέση την οποία στηρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Από κει και πέρα, οι απόψεις θεσμικών οργάνων της ΕΕ είναι αντικρουόμενες, με την εκπρόσωπο της Κομισιόν Ανίκα Μπράιτχαρτ να δηλώνει πως το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα γίνει μόνο εάν υπάρξει επαρκής πρόοδος, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στη μορφή που θα πάρει το πακέτο των μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ και τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να δηλώνει άγνοια ως προς την πορεία των διαπραγματεύσεων και την περίπτωση να πραγματοποιηθεί τελικά το έκτακτο Eurogroup.

Σε κάθε περίπτωση οι επόμενες ώρες ως το βράδυ της μέρας θα κρίνουν αν υπάρχει πιθανότητα συμβιβασμού για το περιεχόμενο και τη νομική μορφή του έξτρα πακέτου έτσι ώστε να κλειδώσει το Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης που θα μπορούσε να συζητήσει την έναρξη των διαδικασιών για την αναμόρφωση των χαρακτηριστικών εξυπηρέτησης (reprofiling) του ελληνικού χρέους.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ