«Αστήριχτα, ανυπόστατα και πλήρως ανακριβή, είναι τα δημοσιεύματα του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου, που αναφέρονται στην κλαδική συλλογική σύμβαση που υπεγράφη μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ)», διευκρινίζει το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση ότι, «σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, η συγκεκριμένη κλαδική συλλογική σύμβαση, μετά την απάντηση του υπουργείου, είναι χωρίς αντίκρισμα ή ότι αναστέλλεται η εφαρμογή της συγκεκριμένης κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Το αληθές και το ακριβές είναι ότι η συγκεκριμένη συλλογική σύμβαση είναι σε ισχύ και δεσμεύει τους εργαζόμενους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων (άρθρο 16 ν. 1876/1990)» και προσθέτει:

«Η κήρυξη της υποχρεωτικότητας των συμβάσεων και της καθολικής εφαρμογής τους σε όλους τους εργαζόμενους έχει ανασταλεί, βάσει της προγενέστερης νομοθεσίας του 2011 και, ειδικότερα, της παρ. 6 του Ν. 4024/2011. Ο θεσμός της συλλογικής αυτονομίας των κοινωνικών εταίρων και της ελευθερίας των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι κατοχυρωμένος συνταγματικά και εφαρμόζεται πλήρως».

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ