«Το στοίχημα που καλείται να κερδίσει η κυβέρνηση είναι ότι η σταθερότητα και η ανάσχεση της ύφεσης είναι συμβατά με την κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε μιλώντας απόψε από το βήμα της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιαράκη, η προσπάθεια της κυβέρνησης θα πρέπει να κινηθεί στους εξής στόχους:

– Την οικονομική σταθερότητα. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, ήδη με τη συμφωνία του Αυγούστου, η κυβέρνηση εξασφάλισε χρηματοδότηση για την ερχόμενη τριετία, εμπέδωσε κλίμα εμπιστοσύνης και με τη θεσμοθέτηση τις επόμενες ημέρες του δημοσιονομικού συμβουλίου, θα αφήσει την παραγωγή ελλειμμάτων στην ιστορία.

– Την άμεση ανάσχεση της οικονομικής ύφεσης.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι «οι δημοσιονομικοί στόχοι των πλεονασμάτων που προβλέπει η νέα συμφωνία, είναι μικρότεροι από εκείνους που προέβλεπαν τα προηγούμενα προγράμματα και είναι ηπιότεροι αλλά υπαρκτοί». Η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική όσο ήπια και αν είναι παράγει υφεσιακά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Χουλιαράκης και πρότεινε τρεις τρόπους για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών και την αναδιανομή του κόστους της προσαρμογής υπέρ των ασθενέστερων:

– Την αξιοποίηση των κοινωνικών προγραμμάτων.

– Την ενίσχυση της οικονομίας με εξόφληση φέτος 3,1 δισ. από τα 7 δισ. που είναι οι οφειλές του κράτους προς την ιδιωτική οικονομία.

– Τη ρύθμιση του χρέους μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ