Σύμφωνα με έκθεση της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) με τις προγνώσεις για το 2016 -η οποία παρουσιάστηκε σήμερα στη Βιέννη- οι αυξημένες δαπάνες για τους πρόσφυγες και η φορολογική μεταρρύθμιση, με την οποία ενισχύεται η κατανάλωση, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση της ανάπτυξης της οικονομίας στην Αυστρία.

Όπως αναφέρει ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ΄Εβαλντ Νοβότνι, ο ρυθμός ανάπτυξης το 2016 στην Αυστρία θα ανέλθει στο 1,9% και θα είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που θα βρεθεί στο 1,7%.

Στην έκθεση αναφέρεται πως η στήριξη της αυστριακής οικονομίας για το συγκεκριμένο ποσοστό ανάπτυξης οφείλεται σε ειδικές επενέργειες, όπως η φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία με την αυξημένη κατανάλωση θα συμβάλλει κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη, οι δαπάνες για τους πρόσφυγες που θα συμβάλλουν κατά 0,3 μονάδες, καθώς επίσης η επιθετική πολιτική της κυβέρνησης στην ανέγερση κατοικιών, κατά 0,1 μονάδες.
Χωρίς αυτές τις ειδικές επενέργειες, η αυστριακή οικονομία θα παρουσίαζε τον επόμενο χρόνο ανάπτυξη μόνον κατά 1,1% και θα βρισκόταν σαφώς κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Εντός του 2015 η αυστριακή οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ανάπτυξη μόνον 0,7%, συνεχίζοντας προφανώς για τέταρτη φορά στο ρυθμό των τελευταίων τριών ετών που ήταν κάτω από το 1% και που ήδη από την περασμένη χρονιά βρισκόταν κάτω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, ενώ νωρίτερα παρουσίαζε μεγαλύτερη ανάπτυξη.

Ο Νοβότνι τόνισε κατά την παρουσίαση των προγνώσεων της ΑΚΤ, η υψηλότερη ανάπτυξη μέσα στον επόμενο χρόνο δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να επηρεάσει μία μείωση της ανεργίας, της οποίας το ποσοστό, όπως σημείωσε – στη βάση των κριτηρίων της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας -από το 5,8% που είναι εφέτος, θα αυξηθεί έως το 2017 στο 6,3%.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ