Όσο κι αν οι γνωστοί αντιδραστικοί κύκλοι επιδιώκουν να σπρώξουν προς το αβέβαιο μέλλον την επίτευξη μιας συμφωνίας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους Θεσμούς, η κυρίαρχη εκτίμηση που επικρατεί είναι πως δεν αναμένεται -αυτή τη φορά- να καταφέρουν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.

Όλοι πλέον συμφωνούν, όψιμοι αλλά και αληθινοί φίλοι της χώρας μας, ότι αποτελεί θέμα χρόνου το κλείσιμο της αξιολόγησης. Το αν αυτό θα επιτευχθεί στις 9 Μαΐου, λίγο νωρίτερα, ή και λίγο αργότερα, ίσως έχει λίγη σημασία. Το βασικό είναι ότι η πλειοψηφία δεν αποδέχεται -στην παρούσα φάση τουλάχιστον- τα περίεργα και «αντίστροφα» παιχνίδια του Σόιμπλε.

Ο γερμανός ΥΠ.ΟΙΚ., μέχρι πρότινος, φανταζόταν πως όσο πιο σκληροί είναι οι δανειστές με την Ελλάδα τόσο πιο εύκολα θα… συνετιστούν οι Βρετανοί ενόψει δημοψηφίσματος. Μην ξαφνιάζεστε – έτσι σκέφτεται ο Σόιμπλε. Ευτυχώς, για όλους, η πλειοψηφία των παραγόντων που κινεί τα νήματα έχει αντίθετη άποψη για το θέμα.

Γιατί, αν δεν λυθεί το ελληνικό ζήτημα εντός του Μαΐου, ο Ιούνιος μπορεί να αποβεί καταδικαστικός για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Δημοψήφισμα στις 23 Ιουνίου στη Βρετανία, για το αν θα παραμείνει η χώρα στο ενωσιακό ευρωπαϊκό σύμπλεγμα και εκλογές στην Ισπανία τρεις μέρες αργότερα (26 Ιουνίου).

Πάντως, η Ε.Ε. δύσκολα θα γλιτώσει την διάσπαση, ακόμα και αν λυθεί ο ελληνικός γρίφος. Το Προσφυγικό είναι το φιτίλι. Ένα φιτίλι που είναι έτοιμο να ανάψει, ιδίως αν ισχύσει η πρόταση για επιβολή προστίμων στις χώρες – μέλη που δεν δέχονται πρόσφυγες και μετανάστες…

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ