Για την έρευνα που ξεκίνησε αυτεπάγγελτα η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, με αντικείμενο την πιθανή σύσταση καρτέλ από τις κατασκευαστικές εταιρείες μεγάλων δημοσίων έργων, την περίοδο 1989-2016, μίλησε στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105.5» και τον Στάθη Σχινά, το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιώργος Φλωράς.

Ο κ. Φλωράς, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο, ανέφερε χαρακτηριστικά πως μόνο αν τα (όποια) αδικήματα περάσουν μέσα από το νόμο για το «μαύρο» χρήμα θα έχει ουσιαστικά οφέλη το δημόσιο ταμείο. Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος νόμος αφενός δεν επιτρέπει την παραγραφή αδικημάτων, (εφόσον αυτά έχουν αποδεδειγμένα τελεστεί), και αφετέρου επιβάλλει την επιστροφή των καταχρασθέντων ποσών στο Δημόσιο.

«Οι κατασκευαστές γελάνε, στο ενδεχόμενο να πληρώσουν μόνο όσα προβλέπουν οι νόμοι περί ανταγωνισμού» τόνισε ο κ. Φλωράς, εξηγώντας ότι σε αυτή την περίπτωση το (πιθανό) πρόστιμο (εφόσον καταλογισθούν ευθύνες) θα ισούνται με «το 10% του τζίρου του προηγούμενου έτους…».

Αυτό σημαίνει ότι αν είχαν έσοδα 20 δισ. ευρώ, θα πληρώσουν, (αν πληρώσουν), πρόστιμα 150-200 εκατ. ευρώ. Επίσης, αν η έρευνα και ο (πιθανός) καταλογισμός δεν βασισθούν στο νόμο για τη νομιμοποίηση εσόδων από «μαύρο» χρήμα οι ποινικές ευθύνες θα εξαφανισθούν…

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ