Πόσες φορές δεν σας φάνηκε χαριτωμένο να ακούτε το νήπιο να προφέρει αλλοιωμένες τις λέξεις βάζοντας τα δικά του σύμφωνα ή φτιάχνοντας μια εντελώς καινούργια λέξη που έχει συγκεκριμένο νόημα για εκείνο; Κάθε παιδί ακολουθεί τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης στην ομιλία του και είναι φυσιολογικό στην αρχή να μην προφέρει κάποιες λέξεις σωστά παραλείποντας φθόγγους ή αλλάζοντας τα σύμφωνα. Συνήθως στην ηλικία των 4,5 ετών αρχίζει να μιλάει καθαρά. Μέχρι τότε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να βελτιώσει την ομιλία του;

  • Αποφύγετε να επαναλαμβάνετε τις λέξεις που χρησιμοποιεί ή να του μιλάτε μωρουδίστικα (π.χ. πάμε άτα ή τώρα θα κάνουμε μαμ), καθώς είναι σημαντικό να ακούει πώς προσφέρονται σωστά.
  • Αποφύγετε να του λέτε ότι προφέρει λάθος τις λέξεις. Το καλύτερο είναι να επαναλαμβάνετε σωστά τις λέξεις που δεν αρθρώνει καθαρά με τη μορφή απάντησης.
  • Προσπαθήστε να σταματήσετε χαρακτηρισμούς από τρίτους γιατί οποιοσδήποτε αρνητικός χαρακτηρισμός είναι πιθανό να λειτουργήσει ανασταλτικά στη σωστή ανάπτυξη της ομιλίας του.
  • Διαβάστε του βιβλία, καθώς είναι ένας καλός τρόπος για να μάθει καινούργιες λέξεις που δεν χρησιμοποιείτε στην καθημερινότητά σας.
  • Μιλήστε του όσο πιο πολύ μπορείτε. Διηγηθείτε του μια ιστορία, πείτε του τι κάνατε όλη την ημέρα, πείτε του τι κάνετε τη στιγμή που μαγειρεύετε ή κάνετε μια δουλειά.
  • Αν η ομιλία του παραμένει ακατάληπτη μέχρι τα 3,5-4 έτη καλό είναι να συμβουλευτείτε τον παιδίατρο για να αποκλειστούν τυχόν οργανικές αιτίες.
SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ