Μπορεί ένα μωρό που θηλάζει αποκλειστικά να έχει μεγαλύτερες πιθανότητες ως νήπιο να τρώει τα λαχανικά του χωρίς να διαμαρτύρεται; Τη σχέση ανάμεσα στη διάρκεια του αποκλειστικού θηλασμού και την κατανάλωση λαχανικών αργότερα σε παιδιά ηλικίας 4 ετών είχε εξετάσει μια παλιότερη καναδική έρευνα που είχε δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Clinical Nutrition.

Οι ερευνητές από το Ινστιτούτο Πληθυσμιακής Υγείας της Οτάβα μελετώντας τις διατροφικές συνήθειες 1549 παιδιών, συμπέραναν ότι τα παιδιά που θήλασαν αποκλειστικά για 3 μήνες ή και παραπάνω είχαν περίπου διπλάσιες πιθανότητες να καταναλώνουν δύο ή περισσότερες μερίδες λαχανικών την ημέρα σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν θήλασαν καθόλου ή δεν θήλασαν αποκλειστικά ούτε για τρεις μήνες.

Όπως αναφέρει ο παιδίατρος και σύμβουλος γαλουχίας, Στέλιος Παπαβέντσης, το μητρικό γάλα προσφέρει ποικιλία στα γευστικά ερεθίσματα του βρέφους και αλλάζει γεύση και σύσταση ανάλογα με το τι τρώει η μητέρα. Επομένως τα μωρά που θηλάζουν είναι πιο δεκτικά να δοκιμάσουν και να προτιμήσουν υγιεινές τροφές, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα.

Ο ίδιος αναφέρει πως η βρεφική διατροφή με γάλα εμπορίου αποτελεί παράγοντα κινδύνου για διατροφικές δυσκολίες και στασιμότητα διατροφικής ανάπτυξης σε όλη την προσχολική ηλικία, για αποφυγή λαχανικών και φρούτων, για υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών, εθισμό στη ζάχαρη και στη γευστική μονοτονία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

SHARE
loading...
loading...
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.