Το πιπίλισμα του δαχτύλου είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στα μωρά. Ειδικά μετά τους 2 με 4 μήνες αρχίζει να παρατηρεί τα χέρια του, τα βάζει στο στόμα και χρησιμοποιεί το πιπίλισμα για να καθησυχάζει τον εαυτό του και να νιώθει ασφάλεια. Αν μεταφράσουμε τα παραπάνω σε αριθμούς θα δούμε ότι το 50 με 85% των μωρών κάποια στιγμή πιπιλούν το δάχτυλό τους. Από αυτά άλλα διατηρούν την συνήθεια αρκετά χρόνια αργότερα, ενώ τα περισσότερα κάποια στιγμή την εγκαταλείπουν από μόνα τους, συνήθως στις ηλικίες 2 με 4 ετών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, η συνήθεια του πιπιλίσματος του αντίχειρα δεν προκαλεί κανένα μόνιμο ανατομικό πρόβλημα στο στόμα ή τα δόντια εάν δεν συνεχιστεί μετά την ηλικία των 5 ετών.

Αν το μωρό πιπιλάει επίμονα το δάχτυλό του μετά την ηλικία των 4 με 5 ετών, πιθανόν η συνήθεια να οφείλεται σε άλλους λόγους, όπως κάποια πιθανή εκδήλωση άγχους. Ειδικά σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να συμβουλευτούμε τον παιδίατρο και κυρίως να αντιμετωπίζουμε το παιδί με θετικό τρόπο χωρίς να το απειλούμε με τιμωρία.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ