Τα σχολεία έκλεισαν. Τα βιβλία όμως; Αν αναρωτιέστε πώς θα διατηρήσετε την επαφή του παιδιού σας με τα βιβλία και την ανάγνωση κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού δεν έχετε παρά να εντάξετε το διάβασμα με διάφορα τρικς κάπου ανάμεσα στο κολύμπι, στο παιχνίδι και την ξεκούραση.

Μεταδώστε του την αγάπη για το διάβασμα των βιβλίων, παρουσιάζοντάς το σαν καλοκαιρινή παρέα και όχι σαν κάτι καταναγκαστικό. Ξεχάστε το διάβασμα των βιβλίων του σχολείου και φυσικά μην το πιέζετε να κάνει επαναλήψεις! Το διάβασμα μπορεί να υπάρξει στην καθημερινότητα και με άλλους τρόπους πολύ πιο ευχάριστους.

Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο και δώστε του την ευκαιρία να επιλέξει μόνο του ένα βιβλίο, ότι κι αν είναι αυτό, καθώς υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να διαβάσει, αν το διαλέξει εκείνο.

Ζητήστε του να γράψει τη λίστα με τα ψώνια της εβδομάδας. Έτσι θα εξασκηθεί και στη γραφή και στην ορθογραφία.

Ζητήστε από το παιδί να διαβάζει φωναχτά τη λίστα με πρόσχημα μήπως έχετε ξεχάσει να βάλετε κάτι που χρειάζεστε.

Μαγειρέψτε μαζί και ζητήστε από το μικρό σας να διαβάσει και να εκτελέσει μέρος της συνταγής, καθώς αυτό προϋποθέτει και κατανόηση του τι διαβάζει.

Σχεδιάστε παρέα το καλοκαιρινό σας ταξίδι. Διαβάστε μαζί τον ταξιδιωτικό οδηγό, ζητήστε του να κρατάει σημειώσεις με τα μέρη που θα επισκεφθείτε και τις δραστηριότητες που θα ακολουθήσετε, ζητήστε του να σας διαβάσει την περιγραφή του καταλύματος ή την ιστορία της περιοχής που θα επισκεφθείτε.

Προμηθευτείτε βιβλία με CD. Θα είναι ένας καλός σύντροφος του παιδιού σας κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με το αυτοκίνητο.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ