Επί τάπητος, μπαίνει αύριο, Τετάρτη (6/4/2016) στο Υπουργείο Εργασίας, ο φάκελος «εργασιακά», στην παρθενική συνεδρίαση της νέας Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Η πλατφόρμα πάνω στην οποία θα τεθούν οι εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα πηγάζει από την συμφωνία του Ιουλίου όπου αναφέρεται ρητά η νομοθέτηση με βάση τις «βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές».

Ωστόσο παράγοντας «παρεμπόδισης» των συμπερασμάτων και στρατηγικών που θα προκύψουν από τη διαδικασία ίσως επιμείνει να σταθεί το ΔΝΤ, το οποίο σε κάθε ευκαιρία επαναφέρει αιτήματα παλαιότερων ετών για περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, με κύριους άξονες την πλήρη απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά του lockout για τους εργοδότες.

Την Επιτροπή απαρτίζουν ένας Έλληνας και οκτώ ξένοι, ενώ ρόλο παρατηρητή θα έχει και η Εφη Αχτσιόγλου, διευθύντρια του γραφείου του Γιώργου Κατρούγκαλου.

Τα υπόλοιπα μέλη: Πρόεδρος ο Jan Van Ours (Ολλανδός καθηγητής πολιτικής οικονομίας στο πανεπιστήμιο Τίλμπουργκ ) και μέλη οι Gerhard Bosch (καθηγητής σε θέματα εργασίας και οικονομικής κοινωνιολογίας στο Εσσεν), Bruno Veneziani (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Μπάρι), ο Fernandes Monteiro (καθηγητής εργατικού δικαίου στο Πόρτο), Wolfang Daubler (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Βρέμη), Γιάννης Κουκιάδης (καθηγητής εργατικού δικαίου στη Θεσσαλονίκη και πρώην υπουργός), Juan Jimeno (διευθυντής του τμήματος ερευνών της κεντρικής τράπεζας της Ισπανίας) και Petro Silva Martins (καθηγητής οικονομικών της εργασίας στο Queen Mary College).

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ