Το Υπουργείο Οικονομικών εξετάζει δύο εναλλακτικά σενάρια για την περικοπή κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης, που συνεπάγεται εξοικονόμηση 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Το πρώτο σενάριο προβλέπει σημαντική μείωση των εισοδηματικών ορίων και των ορίων αξίας ακίνητης περιουσίας τα οποία έχουν τεθεί ως προϋπόθεση για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης. Η μείωση των όρίων αυτών πιθανότατα να φτάσει πάνω από 50%, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων.

Ταυτόχρονα προβλέπεται και διατήρηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή σε 0,23 ευρώ/λίτρο, κάτι που σημαίνει ότι η λιανική τιμή του πετρελαίου με τα σημερινά δεδομένα θα διαμορφωθεί στα επίπεδα 0,80-0,90 ευρώ το λίτρο.

Το δεύτερο σενάριο προβλέπει τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης σε 0,06-0,10 ευρώ το λίτρο, οπότε ότι η λιανική τιμή του καυσίμου θα διαμορφωθεί στα επίπεδα 0,65-0,75 ευρώ το λίτρο.

Η μείωση του φόρου θα έχει ως αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης, γεγονός το οποίο θα έχει τεράστιο δημοσιονομικό όφελος για τον κρατικό προϋπολογισμό.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ