«Η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ήταν η πρώτη προϋπόθεση, το πρώτο σημαντικό βήμα για τη σταδιακή άρση των capital controls η οποία θα γίνει μόλις ικανοποιηθούν ορισμένες βασικές προϋποθέσεις».

Αυτό αναφέρει η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη.

Σε συνέντευξή της στην εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος» πρόσθεσε ότι για την άρση των τραπεζικών περιορισμών προϋπόθεση μεταξύ άλλων είναι «η απεξάρτηση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος από την ακριβή χρηματοδότηση, μέσω του έκτακτου μηχανισμού παροχής ρευστότητας και η επιστροφή στα κανονικά, και πιο φτηνά, κανάλια παροχής ρευστότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».

Μία ακόμη σημαντική προϋπόθεση, σύμφωνα με την κ. Κατσέλη, «είναι η εμπέδωση πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας που θα επιφέρει επανάκτηση εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα και σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων».

Χαρακτήρισε τέλος ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι από το 4,5% το 2007 έχουν φτάσει σήμερα στο 42%.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ