Σε επίπεδα ρεκόρ έχει φτάνει το δημόσιο χρέος της Κίνας, αφού το Πεκίνο έχει στραφεί στον μαζικό δανεισμό προκειμένου να τονώσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής είναι το συνολικό καθαρό χρέος να ανέρχεται στο τέλος Μαρτίου στα 163 τρισ. γουάν (25 τρισ. δολάρια), με τους οικονομολόγους να προειδοποιούν για οικονομική κρίση ή παρατεταμένη επιβράδυνση της ανάπτυξης.

Το συνολικό χρέος της Κίνας αυξήθηκε στο επίπεδο ρεκόρ του 237% του ΑΕΠ το α’ τρίμηνο, πολύ υψηλότερο από τις άλλες αναδυόμενες αγορές, γεγονός που εγείρει κίνδυνο οικονομικής κρίσης ή παρατεταμένης επιβράδυνσης της ανάπτυξης, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι.

Αυτά τα επίπεδα χρέους είναι πολύ υψηλότερα ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος απ’ όσο σε άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, αν και μπορούν να συγκριθούν με τα αντίστοιχα επίπεδα των ΗΠΑ και της ευρωζώνης.

Αν και το απόλυτο μέγεθος του κινεζικού χρέους αποτελεί πηγή ανησυχίας, ακόμα πιο ανησυχητική είναι η ταχύτητα με την οποία αυξήθηκε, καθώς το κινεζικό χρέος ανέρχονταν σε μόλις 148% του ΑΕΠ στο τέλος του 2007.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ