Η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα έχει την ευκαιρία να κάνει μια καθαρή ρήξη με το παρελθόν δήλωσε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Κύπρο. Ο κ. Ρέγκλινγκ, ο οποίος ηγείται ενός φορέα που μετέχει στο ελληνικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα (ESM), εκτίμησε ότι η χώρα μας, αν και παραμένει ειδική περίπτωση, μπορεί να σταθεί στα πόδια της τον επόμενο χρόνο.

Αναφερόμενος στις χώρες οι οποίες κατάφεραν να βγουν από τα Μνημόνια ο κ. Ρέγκλινγκ επικαλέστηκε την Κύπρο ως παράδειγμα προόδου. Ο επικεφαλής του ESM τόνισε ότι οι πρώην χώρες σε πρόγραμμα – Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία – βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους μεταρρυθμιστές στον κόσμο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα. Στην Ισπανία η ανάπτυξη εκτιμάται ότι θα φτάσει το 3% αυτόν τον χρόνο, στην Ιρλανδία ίσως και το 6%.

Σύμφωνα με τον κ. Ρέγκλινγκ, οι μελλοντικές παρεμβάσεις στην Κύπρο θα πρέπει να εστιάσουν στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης. Ένα ακόμη πιο σημαντικό θέμα είναι αυτό των μη εξυπηρετούμενων δανείων στον τραπεζικό τομέα, είπε.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ