Τον ρόλο του ανοίγματος της αγοράς σε κομβικούς τομείς της οικονομίας, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά αγαθών υπογράμμισε ως «κλειδί» για την ανάπτυξη ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία.

Σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», ο επικεφαλής του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης υποστηρίζει ότι η άρση των υπερβολικών ρυθμιστικών κανόνων, που λειτουργούν ως εμπόδια στο επιχειρείν και κρατούν ψηλά τις τιμές, μπορεί να αυξήσει τον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων κατά 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, κάτι που μόνο μέσω μεταρρυθμίσεων στην αγορά προϊόντων μπορεί να τονώσει το πραγματικό ΑΕΠ κατά 4,4% μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο κ. Γκουρία τόνισε ότι το άνοιγμα της αγοράς σε κομβικούς τομείς της οικονομίας, όπως η ενέργεια και οι μεταφορές μπορεί να καταστήσει τη χώρα μας πιο θελκτική για άμεσες ξένες επενδύσεις και να αυξήσει τις εξαγωγές, με άμεσα οφέλη τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αύξηση του εισοδήματος των νοικοκυριών.

«Η Ελλάδα οφείλει να εξασφαλίσει ίσες ευκαιρίες, να αυξήσει τον ανταγωνισμό και να ενισχύσει την επιχειρηματικότητα. Για να το πετύχει αυτό, είναι απαραίτητο να μειώσει την ισχύ των μονοπωλίων ή των ολιγοπωλίων, τον όγκο των ρυθμίσεων καθώς και τις αδυναμίες της δημόσιας διοίκησης», αναφέρει.

Ο κ. Γκουρία στέκεται ακόμα στην ανάγκη να βρεθούν λύσεις στο μέτωπο των «κόκκινων» δανείων, σημειώνοντας πως χρειάζεται να βελτιωθεί η νομοθεσία περί πτωχεύσεων και να εισαχθούν αποτελεσματικά κίνητρα για να μειωθεί ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων πιστώσεων.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα ξαναρχίσει η ροή χρήματος προς την πραγματική οικονομία.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ