Μείωση κατά 884 εκατ. ευρώ εμφάνισε το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας το πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου υποχωρώντας στα 3,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.

Η εξέλιξη αυτή αντανακλά την βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε μικρή επιδείνωση.

Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 1,2 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016, η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου.

Τόσο οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία όσο και οι αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή. Οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα, σε σταθερές τιμές, παρουσίασαν μικρή άνοδο κατά 1,1%.

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών περιορίστηκε την περίοδο Ιανουαρίου – Μαΐου 2016 κατά 1,3 δισ. ευρώ, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές.

Το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαίων εμφάνισε έλλειμμα 42,8 δισ. ευρώ, μικρότερο κατά 1,1 δισ. ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ