Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα οδηγήσει τα επιτόκια σε «παράλογα» αρνητικό έδαφος και τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό εργαλείο πολιτικής της τράπεζας παρόλο που δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω μειώσεις, δήλωσε στο Politico ο Μπενουά Κερέ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

«(Οι τράπεζες) γνωρίζουν ότι δεν θα οδηγήσουμε τα επιτόκια σε παράλογα αρνητικό έδαφος», δήλωσε ο ίδιος, τονίζοντας ωστόσο πως «ποτέ δεν μπορούμε να αποκλείσουμε περαιτέρω κινήσεις. Αυτό δεν είναι ούτως ή άλλως αξιόπιστο».

«Τα αρνητικά επιτόκια δεν είναι το βασικό μας εργαλείο, απλά στηρίζουν την ευρύτερη πολιτική μας», δήλωσε.

Παράλληλα, ο Κερέ αποκλείει το ενδεχόμενο να δοθούν «χρήματα από το ελικόπτερο», ή την άμεση παροχή ρευστού στους καταναλωτές για να τονωθεί η κατανάλωση καθώς ένα τέτοιο μέτρο κινδυνεύει να περάσει τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ νομισματικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν βλέπω πώς θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς κάποιου είδους επιμερισμού του κινδύνου με τις κυβερνήσεις, το οποίο θα μπορούσε να είναι πρακτικά και νομικά προβληματικό», δήλωσε.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ