Σημαντική μείωση του συνολικού κόστους για μισθώματα, της τάξεως των 2.273.115 ευρώ, προέκυψε από μια σειρά ενεργειών που έχουν υλοποιηθεί ή βρίσκονται σε εξέλιξη για τη στέγαση δομών του σε όλη τη χώρα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Η μείωση επιτεύχθηκε μετά τις οδηγίες της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προς τις διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών για τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων που διατίθενται για τη στέγαση των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Οι ενέργειες αυτές αφορούν την αποδέσμευση χώρων, οι οποίοι ενοικιάζονταν χωρίς να χρησιμοποιούνται, τη μετεγκατάσταση δομών σε κτίρια ιδιοκτησίας του Δημοσίου και την επαναδιαπραγμάτευση του ύψους του μισθώματος στις περιπτώσεις δομών της ΠΦΥ, που κρίθηκε αναγκαίο να συνεχίσουν να υφίστανται ως έχουν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Η εξοικονόμηση πόρων στις πρώτες τρεις υγειονομικές περιφέρειες

Συγκεκριμένα, στην 1η Υγειονομική Περιφέρεια υπήρχαν 44 Μονάδες Υγείας – Τοπικά Ιατρεία σε μισθωμένα κτίρια με συνολικό μηνιαίο κόστος 293.161 ευρώ και ετήσιο κόστος 3.517.934 ευρώ.

Έως σήμερα έχει γίνει διαπραγμάτευση σε 26 κτίρια, εκ των οποίων σε 9 έχει επιτευχθεί μείωση του ενοικίου.

Επιπλέον, έχουν πραγματοποιηθεί 11 μεταστεγάσεις – συγχωνεύσεις δομών ΠΦΥ.

Από τις ενέργειες αυτές, το μηνιαίο κόστος για μισθωμένα κτίρια έχει διαμορφωθεί σε 226.846 ευρώ και το ετήσιο κόστος σε 2.722.155 ευρώ.

Επίσης, διαμορφώθηκε σε ιδιόκτητο κτήριο στο Κ.Υ. Ραφήνας -Πικερμίου, κεντρική αποθήκη, στην οποία μεταφέρθηκαν τα υλικά από την κεντρική αποθήκη του ΙΚΑ στον ‘Αλιμο, αποδεσμεύοντας κτήριο το οποίο κόστιζε 45.000 ευρώ το μήνα.

Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη – σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας – διαδικασίες για τη διαμόρφωση χώρων υποδοχής των υπηρεσιών της Μονάδας Υγείας Αθήνας σε ιδιόκτητα κτίρια της 1ηςΥΠΕ (Λένορμαν – Ακαδημίας 58), ενέργεια η οποία εκτιμάται ότι θα επιφέρει μηνιαίο όφελος 20.500 ευρώ και ετήσιο 246.000 ευρώ.

Εκκρεμεί ακόμα, η μεταφορά του Τοπικού Ιατρείου Αλίμου σε ιδιόκτητο κτίριο του ΕΚΑ από την οποία θα εξοικονομηθούν 14.653 ευρώ μηνιαίως και 175.836 ευρώ ετησίως.

Όσον αφορά στη 2η Υ.ΠΕ.– που έως τώρα κάθε χρόνο επιβαρυνόταν ο κρατικός προϋπολογισμός, για τη στέγαση των μονάδων ΠΕΔΥ 1.976.910 ευρώ – στο εξής το κόστος αυτό θα ανέρχεται στα 982.505 ευρώ, χωρίς να έχει υπολογιστεί η ελάφρυνση από τα λειτουργικά έξοδα, η οποία υπολογίζεται περίπου στο 1/3 της εκάστοτε δαπάνης ενοικίου.

Στην 3η Υ.ΠΕ, από τις μονάδες που μεταφέρθηκαν ή συγχωνεύτηκαν προκύπτει εξοικονόμηση δημόσιων πόρων 482. 931 ευρώ ετησίως.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας